Állattenyésztés

Gazdálkodás

Meghatározható a vaddisznók területi előfordulása és eloszlása

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének szakértői kidolgoztak egy geostatisztikai alapú, a vaddisznó-állományokat szinte pontosan feltérképező módszert. Ez hasznos lehet akár az ASP elleni hazai védekezésben is.

Létrehozva:

|

Az Európában mindenhol előforduló, és Magyarországon is igen elterjedt vaddisznó-állományok amellett, hogy kedvelt célpontjai a társas vadászatoknak, a termények megkárosítójaként és az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának hordozójaként problémát is jelentenek az agráriumban tevékenykedőknek.

A vaddisznó-állományok jobb kezeléséhez pontosabb térinformációra lenne szükség az állatok eloszlásáról és egyedszámáról. Helyi szinten (tartományok, járások) bőven állnak rendelkezésre adatok, de az ezek közötti területek ,,szürke zónának" számítanak. Erre a helyzetre reagálva az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői előálltak egy új  módszerrel olyan térképek készítéséhez, amelyek részletesen és precízen mutatják be a vaddisznók területi előfordulását és eloszlását.


fotó: Pixabay

Az újdonság a geostatisztikai megközelítésben rejlik, amely egyesíti a környezeti változókat és a populáció pontosabb becslését segítő speciális modellezési és előrejelzési technikákat. A térkép független adatokkal összevetve bizonyította pontosságát; Európa és Ázsia egyes részeinek vaddisznó-állományát néhol akár 5 km-es pontossággal is meghatározták.

A módszer igencsak jókor jött, ugyanis a vaddisznókra is veszélyes afrikai sertéspestis Európa-szerte terjed. Segítségével a szakemberek jobb döntéseket hozhatnak a vaddisznók tevékenységének a mezőgazdaságra, környezetvédelemre és az emberi egészségre gyakorolt negatív hatásainak kivédésére, vagy legalább mérséklésére.

– Kockázatelemzéssel vagy betegség-kockázat modellezéssel kombinálva a térképről leolvasható a vaddisznók mozgása és ezáltal a betegségek terjedésének és fennmaradásának kockázata is – mondta Daniel Beltran-Alcrudo, a FAO állategészségügyi szakembere.

A módszert a vaddisznó-gazdálkodás mellett más vad vagy földrajzi terület esetében is lehet alkalmazni.

agrotrend.hu / FAO

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook