Gazdálkodás

Szántóföld

Szélsőségesen alakulhat az idei búzatermés

Régen volt tapasztalható ilyen szélsőséges várható termésmennyiség búzából. A világpiaci árak egyelőre emelkedést mutatnak, ami természetesen a magyar piacra is hatással van.

Létrehozva:

|

A jó áttelelés után a kora tavaszi aszály megviselte a búzavetéseket, a májusi csapadék rendkívül jól jött – mondta a Világgazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke.

Bár idén lehetséges, hogy nagyon korán indul az aratás, még addig is sok idő van, és a termésmennyiség nagyban függ a talajtól és a technológiától is – tette hozzá.

A párizsi gabonatőzsdén  a búza szeptemberi határidős jegyzése a múlt hét végére tonnánként 182,5 euróra szökött fel, miközben egy hónappal ezelőtt 162,25 euró volt – fotó: pixabay

A táblák mostani állapotából az látszik, hogy a gyengébb, homokos területeken ritka alacsony termésátlagok várhatók, míg a jobb, magas aranykorona-értékű földeken kiváló hozamokkal számolhatnak a gazdák. 

Vancsura 4,5 millió tonnára számít, az 5 millió tonnát nem tartja valószínűnek. Ehhez az is kellene, hogy a termelők megadják azt a tápanyagot a növénynek, amelyre szüksége van – tette hozzá a tiszteletbeli GOSZ-elnök.

A szélsőségessé váló időjárás megnehezíti a növényvédelmet is. A gabonát károsító rovarok zöme áttelelt, és a nagy melegben erős rajzásnak indult, így szinte éjjel-nappal dolgozniuk kellett a növényvédőknek – mondta Vancsura József. Az eső meghozta a gombabetegségeket is, jelen van a lisztharmat és a különböző rozsdabetegségek is.

„Aki csak az autóból figyelte a búzatáblát, azt nagy meglepetések érhetik” – utalt a GOSZ tiszetelebeli elnöke arra, hogy a korábbi rutinok ma már nem működnek a gabonatermesztésben.

Egyre nehezebb a növényvédelem, folyamatosan „bent kell lenni” a táblában, és azonnal reagálni kell a növényvédelmi problémákra.

Miután májusban az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) csökkenő búza-, kukorica- és szójatermést becsült, valamint az orosz terméskilátások is jóval alacsonyabbak a tavaly betakarított mennyiségnél, az elmúlt napokban tovább emelkedtek a világpiaci árak.

A párizsi gabonatőzsdén például a búza szeptemberi határidős jegyzése a múlt hét végére tonnánként 182,5 euróra szökött fel, miközben egy hónappal ezelőtt 162,25, két hete pedig 171,75 euró volt.

agrotrend.hu / vg.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook