Állattenyésztés

Gazdálkodás

Magyar csincsillatenyésztő uralja a világpiacot

A csincsilla Dél-Amerikában az Andok magas kopár hegyein őshonos, és – bármilyen furcsa – a legnagyobb tenyésztője Magyarország egyik vállalkozása. A siker oka a minőség és a folyamatos innováció.

Létrehozva:

|

Az idei OMÉK egyik legnépszerűbb standja a csincsillák bemutatója. A standon Potháczky Bulcsútól megtudhattuk, hogy a Wanger-csincsillatenyésztési rendszert több mint negyedszázada az édesapja alapította. Sokan foglalkoztak akkoriban e kisállat tenyésztésével, de tönkrementek. Viszont a Wanger Kft. talpon maradt, sőt ma már a világpiacon meghatározó a szerepe, a kikészített prémek piacán pedig világelső a komáromi cég.

– Lényegében minden jelentős tenyésztő országban jelen vagyunk – mondta Potháczky Bulcsú. – Érdekesség, hogy a rendszer révén a csincsillatenyésztést visszavittük az állat őshazájába: több dél-amerikai országban szervezzük a termelést. Argentínában, Brazíliában, Mexikóban, az uniós országok közül Lengyelországban, Hollandiában, Szerbiában és Romániában vannak képviseleteink, illetve tenyésztőink. Magyarországon 200 tenyésztő munkáját szervezi a rendszer. A képviseletek évente öt alkalommal szakmai továbbképzésen találkoznak szervezetten a tenyésztőkkel. Emellett a folyamatos szakmai irányítás is. A legnagyobb szőrmeaukciókon pedig az áraink irányadóak. A fő piacaink: Hong-Kong, Kanada, USA, Európán belül Olaszország, Franciaország, Németország és Görögország.

fotó: iwk.hu

A csincsillák ősei egykoron az Andok sziklarepedéseiből szürkületkor bújtak elő, hogy elfogyasszák elszáradt növényi részekből és magvakból álló táplálékukat. Mivel vadászták is őket, meggyérült az állomány, így a tenyésztés mentette meg a fajt.

A siker okaként a cégtulajdonos két alapvető dolgot jelölt meg: egyik a minőség, a másik a folyamatos innováció. A Wangler a legelső lépéstől kezdve meghatározta, hogy milyen minőséget vár el, s abból nem engedett. Közben folyamatosan fejlesztette a tenyésztési, tartási és takarmányozási technológiáját. A prémkikészítést pedig forradalmasította, az un. Royal Blue eljárásnak köszönhetően a világ minden részéből kap a cég prémeket kikészítésre.

A telepeken a légkondicionált helyiségekben meghatározott a hőmérséklet, a páratartalom, és az állat igényeinek legjobban megfelelő takarmány áll rendelkezésre. A Wanger Kft-nél nagy hangsúlyt helyeznek az állatvédelemre. Kivétel nélkül minden telepen állatjóléti felelősöket foglalkoztatnak, akik felelnek az uniós állatvédelmi szabályok betartásáért. Hogy ezt senki ne tudja kikerülni, az aukciókon csak olyan prémeket lehet forgalomba hozni, amelyeket igazoltan ellenőrzött körülmények között termeltek.

Potháczky Bulcsú elmondta, hogy a központi telepükön 2500 tenyészanyát tartanak, mind államilag törzskönyvezett. Ezt a létszámot tervezik három év alatt hatezerre növelni.

agrotrend.hu / AMC

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook