Állattenyésztés

Gazdálkodás

Az őshonos állataink közkincsnek tekinthetőek és a nemzeti identitásunk részei

az elmúlt húsz évben a törzskönyvezett magyar kutyafajták kölykeinek egyedszáma az egyhatodára csökkent, és néhány faj a veszélyetetett kategóriába került.

Létrehozva:

|

Kárpát-medence Európa egyik legrégebbi mezőgazdasági kultúráját őrzi, éppen ezért fontos ezen örökség genetikai megőrzése – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár az 78. OMÉK alkalmával megrendezett „Kiemelt genetikai erőforrások védelme” című konferencián.

Stratégiai cél a magyar kutyafajták megőrzése – fotó: FM

Az államtitkár beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmezési növények esetében a fajok 75 százalékát vesztettük el az elmúlt száz évben, és a maradék 25 százalék is veszélyeztetett. A haszonállatfajtáknál szintén hasonló tendencia figyelhető meg. Éppen ezért már a 2012-ben elkészített Vidékstratégia rögzítette, hogy a növényi és az állati genetikai sokszínűség megőrzése és a génállományok fenntartása nemzetstratégiai jelentőségű – szögezte le.

Az államtitkár elmondta: a kiemelt genetikai erőforrások védelméről szóló stratégia fontos része a kilenc magyar ebfajta Kárpát-medencében elérhető genetikai tartalékéinak megőrzése, illetve tenyésztésüknek megújítása.

A magyar kutyafajták hungarikummá válása is hozzájárul a fajták újbóli megismertetéséhez, népszerűsítéséhez – fotó: YouTube

Ezen elképzelések megvalósításának egyik első lépése volt az állami hatósági tenyésztésfelügyelet megerősítése. További cél 

a fajták egykori hasznosításának megfelelő pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságok megőrzése, fejlesztése és a hosszú távú, funkcionális tenyésztése. 

Ezt a folyamatot a tenyésztő szervezetekkel közösen a nemzeti park igazgatóságok, egyes állami erdőgazdaságok részvételével a Haszonállat-génmegőrzési Központ szakmai koordinálásával képzeljük el. 

agrotrend.hu / FM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook