Állattenyésztés

Gazdálkodás

Farkastámadásra nincs kártérítés

Hajnal háromkor zavarták ki a karámból a juhokat a farkasok, kilencet széttéptek, húszat még keresnek Egercsehin. Mikófalván is találtak sebesült jószágokat. Védett ragadozó támadása esetén nincs vadkár térítés, a juhászoknak viszont tartási kötelezettségük van a támogatások miatt.

Létrehozva:

|

Csütörtökön hajnalban véget nem érő kutyaugatásra ébredt egy juhász Egercsehi és Mikófalva között. A birkák egy karámban, bekerítve éjszakáztak, de álmukat farkasok zavarták meg. Vélhetően beugrottak a kerítésen, majd a nyáj kitört a karámból és szertefutott. A ragadozók kilenc anyajuhval biztosan végeztek, de a százharminc birkából csak száz van meg, húsz eltűnt, a gazdák keresik őket.

– Csütörtökön reggel hajnal háromkor a kint lakó juhász arra lett figyelmes, hogy a kutyák nagyon ugatnak, a birkák csengője megszólalt. Amikor kinézett, látta a juhokat, ahogyan folyamatosan futnak, a nyakukban lógó csengő szól, a kutyák pedig ugatnak. Nem mert kimenni, csak reggel, amikor felfedezte a szanaszét heverő tetemeket. Mindegyik torkán óriási seb volt, a belső szerveik pedig hiányoztak – mesélte Kovács András polgármester, a nyáj tulajdonosa. Elárulta, kihívták a Bükki nemzeti Park Igazgatóság szakembereit, akikkel közösen szemlét tartottak. Azt állapították meg, hogy 95 százalékig biztos, hogy farkasok tizedelték meg a nyájat.

– A vadásztársaság nem felel a kárért, hiszen védett ragadozókról van szó, de a nemzeti park sem tud segíteni, nincs törvény a kártérítésre ilyen esetekre. Az a baj, hogy támogatást kapunk az állatokra, megfelelő létszámot kell tartanunk, erre azonban nem számítottunk. Dupla kárt szenvedtünk, hiszen a széttépett juhok októberben ellettek volna – tette hozzá Kovács András, aki azt a tanácsot kapta, kerítse be legelőjét. Elmondta, szívesen megtenné, ha megmondanák neki, milyen kerítést húzzon birtoka köré. A karám kerítése, amelyben a birkák éjszakáztak, másfél méter magas volt, hogy az őzek, szarvasok, ha betévednek, ki tudjanak ugrani. A kövér birkák számára viszont ez nem lehetséges. Hozzáfűzte, egy mikófalvi juhász állatait is meglátogatták a farkasok, ott is találtak sebzett állatokat az egercsehi támadás után.

agrotrend.hu / heol.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook