Állattenyésztés

Gazdálkodás

Újraindulhat az amerikai marhahús export Szaúd-Arábiába

Szaúd-Arábia megszüntette az amerikai marhahús importjára kirótt tilalmat, amelyet a kergemarhakór okozta pánik miatt rendeltek el.

Létrehozva:

|

Az új megállapodás alapján az amerikai exportőrök kezdetben legfeljebb 30 hónapos jószágból származó húst adhatnak el az olaj-királyságban. A tilalom bevezetése előtt az USA évente mintegy 31 millió dollár értékben szállított marhahúst és marhahús termékeket Szaúd-Arábiába.

A rijádi amerikai nagykövet, Joseph Westphal azt mondta a megállapodással kapcsolatban, hogy „az élelmiszer-biztonság és az egészséges mezőgazdasági ágazat mindkét ország alapvető érdeke, és a felek egyet értettek, hogy az amerikai termékek megfelelnek a legmagasabb élelmiszer-biztonsági előírásoknak”. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma külön tanúsító rendszert fejleszt ki annak biztosítására, hogy az amerikai marhahús megfeleljen a szaúdi követelményeknek.

Szaúd-Arábiában a tilalmat 2011-ben rendelte el, miután egy esetben kergemarhakórral fertőzött állatot találtak. A fertőző betegség átterjedhet azokra az emberekre is, akik fertőzött szarvasmarhából készült hústerméket fogyasztanak. A kergemarhakór okozta aggodalmak az 1990-es években váltak széleskörűvé. Az Egyesült Királyságban, a járvány 1992/1993-ban tetőzött, amikor mintegy 3500 tényleges vagy feltételezett esetet jelentettek minden hónapban.

agrotrend.hu / blog.syntenta.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook