Állattenyésztés

Gazdálkodás

Csökkenhet az afrikai sertéspestis miatt korlátozás alá eső terület

Több vármegyét érintően kezdeményezte az afrikai sertéspestis miatt életben lévő korlátozások eltörlését a Nébih – adta hírül a VG.hu.

Létrehozva:

|

A lap cikke szerint a hatóság Bács-Kiskun vármegyében öt, Csongrád-Csanád vármegyében pedig az összes, azaz hét magas kockázatú vadgazdálkodási egység esetében javasolta a kockázati besorolás megszüntetését. Emellett Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében hat, Békés vármegyében pedig 14 fertőzött vadgazdálkodási egység esetében kérték a kockázati besorolás enyhítését.


Fotó: MTI/EPA

A hatóság szerint a fertőzött terület csökkenése jelentős előrelépést jelentene a betegséggel folytatott harcban. Bizonyítaná, hogy a védekezésre fordított erőfeszítéseknek van értelmük és eredményük, tehát érdemes kitartóan és következetesen végezni azokat. Nem mellékes az sem, hogy a korlátozások megszüntetésével az érintett területeken működő sertéstelepek és húsüzemek ismét korlátozások nélkül vagy enyhébb feltételekkel forgalmazhatnák a terméküket. 

– A fertőzött területek csökkentéséhez szükséges tanulmányt és annak szakmai megalapozottságát alátámasztó vizsgálati eredményeket megküldtük az Európai Bizottságnak, a brüsszeli szakemberek jelenleg annak értékelését végzik. A korlátozások feloldása ezt követően várható – mutatott rá a Nébih.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

 

 

 
Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook