Gazdálkodás

Szántóföld

Eltérő időjárási körülmények között is jól működő kukorica gyomirtók

A kukorica a tavalyi év tapasztalatai ellenére is úgy gondolom, hogy továbbra is a magyar mezőgazdaság meghatározó növénye, mint vetés szerkezetben, mint nemzetgazdasági hozamban.

Létrehozva:

|

Természetesen a „tengerinknek” magas a víz igénye 510 és 700 mm közötti. Magyarország éves csapadék ellátottsága átlagosan 500-800 mm, viszont az éves minimum előfordult, hogy csak 203 mm volt összesen (Szeged 2000). A termesztés környezeti változásainak hatására az idei vetésterületet 800 ezer ha-ra prognosztizálják a vetőmagházak. Növényvédelmi költségeinek ¾ részét a gyomok elleni küzdelemre használjuk fel, a maradék rész rovarkárok enyhítésére fordítódik, melynek 90%-a talajfertőtlenítés formájában realizálódik.  

A gyomok elleni küzdelemben pedig a Kaltor és Kaltor Gold csomagjainkat ajánlom. Az engedélyezési szigorítások miatt a már jól bevált hatóanyagok korlátozás alá kerülnek, mint például az évek során nagy területen használt terbutilazin hatóanyagú készítmények. Az időjárási anomáliák, változékonyság miatt, termelőként nehéz helyzetben vagyunk a tervezés során, hogy mivel is tudjuk a gyomflóránkat kezelni. Statisztikák szerint a gyomirtott kukorica területünk 30-40%-án végzünk átlagosan kiegészítő gyomirtást. Pluszban a zöldítési keverékünk is megjelenhet, mint gyomnövény a kukoricában. 2021-es kukorica kísérletben ilyen gyom volt az előző évben beszántott hajdina például.

Kezeletlen kontroll kultivátorozás után (Marcaltő, 2021.)

Jelenleg a piacon elérhető termékek két markánsan elkülönülő csoportra oszthatóak:

  • a nagyértékű, nagytudású termékekre és
  • a már jól ismert, bejáratott, kedvező hektár költségű hatóanyagokkal felépített termékekre.

UPL a jól ismert csoportba kínál megoldásokat, illetve csomagajánlatokat. A Kaltor csomagok gerincét 3 jól ismert hatóanyag alkotja – nikoszulfuron (60g/ha), dikamba (240 g/ha), mezotrion (100 g/ha) – amely hatóanyagok hatáskifejtését támogatja a piacmeghatározó felületi feszültséget csökkentő Silwet Star-adjuvánsunk (0,1 l/ha). A Gold csomag szintén tartalmazza 10 ha-ra az előbb említett hatóanyagokat, illetve készítményeket, viszont a tartamhatás teljességéhez kiegészül a Successor TX-szel (1 l/ha). A Kaltor-os csomagjainkat állományban történő felhasználásra fejlesztettük ki, a fő hatásért a Kaltor (nikoszulfuron + dikamba) felel. A korábban említett időjárási problémák és az esetlegesen a területen fellelhető nehezen írtható évelő egy- és kétszikűek miatt a Kaltort osztott kezelésben ajánlom felhasználni. Az első 0,25 kg/ha Kaltor kezelés időzítése kiegészülve a Danevával és a Silwet Starral, a kukorica 3 leveles korától végezhető.

A gyomnövényeknek a gyomirtó hatóanyagokra való legérzékenyebb fonológiai stádiumában célszerű a kezelést elvégezni.

A kukorica gyomnövényeinek érzékeny fonológiai stádiumai:

  • a magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 leveles állapotában (gyökérválás előtt),
  • az évelő egyszikűek átlagosan 15-25 cm magasságban,
  • magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódileveles korukban,
  • a mezei acat tőlevélrózsás fejlettségekor a legérzékenyebb.

Az első kezeléshez ajánlom a csomagból a Daneva (mezotrion) felhasználását, és a Gold csomag választása esetén itt érdemes a permetléhez adni a Successot TX-et. Így a teljes fő hatás és a tartamhatás eléréséhez már csak a Silwet Start kell a tankeverékhez hozzáönteni. A magról kelő gyomok esetleges újra kelése és az évelők újbóli erőre kapása esetén érdemes a második kezelést elvégezni a Kaltorral és a Silwettel a kukorica 6 leveles fejlettségéig.


Kaltor + Daneva kezelés hatása 1 hónappal később (Marcaltő, 2021.)

Megfelelő időben és helyen elvégzett technológia, vizet és tápanyagot takarít meg kukoricánk számára.
Érdemes csomagajánlatainkra árajánlatot kérni, mert ekkor szembesülhetünk, hogy milyen kedvező áron juthatunk hozzá magas hatóanyagtartalomhoz, kipróbált, megbízható formulációjú készítményekhez.

Amennyiben kérdése merült fel, vagy szeretne extra ajánlatot, keresse bátran a UPL területi kollégákat, vagy látogasson el weboldalunkra www.upl-ltd.com/hu

Visi Zoltán
területi képviselő
UPL Hungary Kft.
www.upl-ltd.com/hu

(X)

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook