Hírek

Töltött káposzta – erdélyi változatban

Nagyon kiadós és hosszan eltartható téli egytálétel a töltött káposzta. Elkészítése ugyan nem bonyolult, de kissé pepecselős, ezért ha nekiállunk, érdemes nagyobb adagot készíteni.

A savanyú káposzta igen egészséges alapanyag nyersen. Bár a töltött káposztában kerül mellé hús is rendesen, meg némi rizs, igazán tartalmas, régiónként változó fogás. Van, ahol nem is savanyú káposztából készül, máshol paradicsomlével fõzik össze, ilyen a szabolcsi töltött káposzta, megint máshol még be is rántják ezt a már magában is laktató, gazdag ételt.

A töltelék darált sertéshús, rizs, hagyma és fûszerek keveréke, ha kimarad a levelekbõl, gombócokat formázhatunk belõle, amiket a káposztatekercsek mellé téve megfõzhetünk. A savanyú káposztához jól illik a füstölt íz, tehát érdemes némi füstölt húst vagy füstölt szalonnát is beletenni. Vannak, akik kolbásszal is gazdagítják… Nem sok ez a jóból? 🙂

Az erdélyi töltött káposztába kerül csombor is, vagyis borsikafû. Ezt a fûszert elõszeretettel használják Erdélyben, nagyon kellemes ízû zöldfûszer frissen és szárítva is. Érdemes nem csak töltött káposztával, hanem más fogásokban is kipróbálni, gyakrabban fûszerezni vele, mint amúgy tesszük. A kiadós, tartalmas ételt könnyíti és frissíti a kapor – ez szintén az erdélyi készítési mód sajátja.

Jó tudni, hogy a káposztás ételek szeretik az újramelegítést, egyre jobban összeérnek így az ízek, és már az elsõ tálalás elõtt érdemes legalább egy napot pihentetni hûvös helyen. Tálaláskor tejföl és friss kenyér kötelezõ mellé!

Hozzávalók:

  • 50 dkg aprított savanyú káposzta
  • 1 fej savanyú káposzta egészben (vagy egész levelek)
  • 1 kg darált sertéshús
  • 30 dkg füstölt kolozsvári szalonna
  • 20 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • étolaj
  • bors
  • pirospaprika
  • csombor (borsikafû)
  • kapor

Elkészítés:

A megtisztított hagymát felkockázzuk, megfonnyasztjuk egy kevés olajon. Hozzáadjuk a megmosott rizst, alaposan átforgatjuk, míg a rizsszemek kissé áttetszõek nem lesznek. Hozzáöntjük a darált húshoz, sóval, borssal és kevés pirospaprikával fûszerezzük, alaposan összedolgozzuk.

Ezután a savanyított fejes káposztáról óvatosan lefejtjük a leveleket, a vastagabb ereket kivágjuk óvatosan a levelekbõl, és beletöltjük a húsos-rizses keveréket, ügyesen felcsavarjuk a leveleket, a végeket benyomkodjuk.

A fazék alját kibéleljük a vágott káposzta felével, elrendezzük rajta a töltelékeket, majd következhet a

Bõven megszórjuk vágott kaporral és csomborral, felöntjük vízzel, végül rátesszük a vágott káposzta másik felét. Kb. 2 óra alatt készre fõzzük.

Tányérra szedve, tejföllel meglocsolva, friss kenyérrel tálaljuk, megszórhatjuk még kaporral, csomborral, akár egy kevés pirospaprikával is.

agrotrend.hu / cookta.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés