Gazdálkodás

AKI: csaknem 20 százalékkal nőtt a műtrágyaforgalom a második negyedévben

Létrehozva:

|

A csökkenő áraknak köszönhetően csaknem 20 százalékkal nőtt a műtrágyaforgalom a második negyedévben tavalyhoz képest – idézi az MTI az AKI összefoglalóját.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) vizsgált időszakban a műtrágyák majdnem mindegyike olcsóbb lett, akad olyan is, amelyik majdnem feleannyiba kerül, mint egy éve.

A közlemény szerint más mezőgazdasági inputanyagból is több fogyott éves összevetésben, a csapadékos idő 14 százalékkal növelte a gombaölők iránti keresletet.

Fotó: canva.com

Gyomirtóból ugyanakkor 16 százalékkal kevesebbet vettek a gazdák, amit az AKI azzal magyaráz, hogy a tavalyi készleteiket a szárazság miatt nem kellett felhasználniuk a termelőknek.

Emiatt a növényvédők forgalma április elejétől június végéig összességében 6 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához képest – írták.

A  műtrágyapiac átalakulás előtt áll, az elmúlt három évben ugyanis jelentős ellátási problémákat okozott a járvány, a gyártáshoz szükséges anyagok drágulása és azok beszerzési nehézségei miatt.

Fotó: canva.com

EU szabályozása is arra ösztönzi a gazdákat, hogy a talajélet fenntartása szempontjából előnyösebb növényi és állati eredetű tápanyagokat, biostimulátorokat és talajoltó készítmények keressék. Ezek a készítmények a műtrágyához képest nagyobb biztonsággal állnak a termelők rendelkezésére – tették hozzá

agrotrend.hu/MTI

Hirdetés

Fókuszban

Facebook