Kiemelt hírek

Precíziós gazdálkodás

A szántóföldi vegyszerkijuttatás sorpermetezéssel is engedélyezett

A vegyszeres gyomszabályozás megújulását lehet várni a szántóföldi növénytermesztésben ezzel az új engedélyezett kijuttatási móddal. A teljes felület permetezése, a technikai fejlődéssel és a precíziós gazdálkodás terjedésével, már feleslegessé válik. Egyes növényvédőszerek engedélyokiratában már látható, hogy a hatóság is engedélyezte a „sorpermetezés”-t mint kijuttatási módot. Ezzel a kukorica, a napraforgó és más kapás-kultúrákban megtakarítható a növényvédőszer költség 50-70 %-a. A növényvédőszer gyártók sorra engedélyezni fogják a sorpermetezést. Ezzel hatékonyabbá válik majd nemcsak a gyomirtó, hanem a gombaölőszerek és a termésnövelő anyagok kijuttatása is és csökken a környezeti terhelés!

A vegyszerhasználat szükségessége egyre inkább megkérdőjeleződik, ahogy a gazdasági és politikai nyomás is növekszik. Az engedélyeztetési eljárások megszigorodtak, termesztéstechnológiai szempontból fontossá vált hatóanyagok kijuttatási engedélyét a hatóság nem hosszabbítja meg. Az EU az „Európai Zöld Megállapodás” keretében 50%-al csökkentené a növényvédőszer felhasználást. Annak ellenére, hogy a legtöbb esetben a kémiai megoldások még lehetségesek, a precíz mechanikai gyomirtással egyre többen barátkoztak már meg, különösen azok az előrelátó növénytermesztők, akik függetlenítenék gazdaságukat a várható hatóanyag korlátozások lehetséges hatásától.

A kameratechnika az igazi különbség

A Lemken EC-Weeder sorközművelő gép kitűnik a piacon jelenlévő versenytársai közül! A saját fejlesztésű ipari teljesítményű IC-Light kamera felismeri a zöld különböző tónusait, megkülönbözteti a színspektrum 65000 féle színét. A műszer képes menet közben megtanulni a kultúrnövény adott színtónusát amit a LED munkalámpák segítségével sötétben is ugyanúgy érzékel. A kezelőterminál, a számítógép és a párhuzamos profilkeret közreműködésével vezérli a kamera a maximális sebességgel haladó munkagép kapáit, melyek akár 2 centiméterre is megközelíthetik a kultúrnövény szárát. A terminál kezelőfelülete intuitív kialakítású, hogy egyszerűen és gyorsan lehessen menet közben is a beállításokban korrekciókat végezni. A traktor vezetője teljességgel tud a vezetési feladatára koncentrálni. A technika nem fárad el, többórás munkavégzés után sem hibázik és nem okoz kárt a művelt kultúrában.

Az EC-Weedernél munkasebesség felső határa akár 15 km/h is lehet. Ez ma elvárás, hiszen a sorközművelésre rendelkezésre álló idő egyes években nagyon rövid, a gazdaságok mérete pedig egyre nő.

Akár 60 % költségcsökkentés és hatékonyságnövelés sorpermetezéssel

A mechanikai és kémiai gyomirtás kombinációjával a 75cm sortávolságon belül 20-30 cm-es sáv kerül célzottan permetezésre a sorközművelő gépen elhelyezett szórófejekkel. A fronthidraulikával hordozott Isobus-os Sprayhub permetezőgép helyspecifikusan juttatja ki a permetlevet szakaszvezérléssel és egyenkénti sorelzárással. Sorpermetezéssel a növényvédőszer mennyiség 60-70%-át lehet megtakarítani! A kijuttatott gombaölő-, rovarölőszerek és termésnövelő anyagok célzottan a kultúrnövény lombfelületére kerülnek. Sorpermetezéssel csökken a termelési költség és hatékonyabbá válik a termesztés.

Keressék a Lemken márkakereskedőket!

 

Agrotrend.hu/ Lemken

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés