profimagazin

Technika

Takarmánykezelés skandináv technológiával-ELHO 2021

Az ELHO minden műszaki fejlesztése a gépek maximális hatékonyságát, egyszerű kezelhetőségét és üzembiztosságát, valamint a lehető legtisztább takarmány létrehozását szolgálja. Ezek a gépek egyértelműen előnyös választást jelenthetnek a betakarítást közepes és nagy területen vagy bérmunkában végzőknek, akiknél kiemelt szempontok a nagy munkateljesítmény, a megbízható működés, a minimális szervizigény, és természetesen a kiváló minőségű takarmány.

Létrehozva:

|

Az Agrowolf Kft. 2012 óta magyarországi importőre és képviselője az ELHO-nak. A gépek értékesítését viszonteladó partnereink segítségével végezzük. Az alkatrészellátást saját készletünkről biztosítjuk.

Előző cikkünkben az ELHO által gyártott , a betakarításban használatos gépeket ( kaszák, rendképzők, silózó) mutattuk be. Az alábbiakban a gyártó takarmány-kezelő, kiosztó gépeiről szeretnénk ismertetést adni.

RENDSZELLŐZTETŐ – TR300

A gyors száradás elsőrendűen fontos a magas minőségű takarmány előállításához!

A gyártó egyik legrégebbi és legsikeresebb fejlesztése, melyből az elmúlt 40 évben több mint 16.000 darabot értékesítettek.

A TR sorozat gépei egyaránt alkalmasak rend forgatására, terítésére, szűkített rend képzésére, átrakására és összesítésére.

A géppel végezhető szalma, széna, szenázs, energia növény rendek forgatása.

Ideális választás lehet akár kisebb területen gazdálkodóknak is, vagy ahol elengedhetetlen az extra tisztaságú takarmány előállítása( pl: tejelő állatok, lótartás).

Alkalmas emellett leázott rendek átforgatására, szellőztetésére is.

A gép nagy munkasebesség mellett (a termény mennyiségétől, állagától függően) is nagy tisztaságú, szellős, könnyen bálázható rendet alakít ki.

A nagy átmérőjű (1,0 m) és áteresztőképességű rotor a nagy hatékonyság mellett is rendkívül kíméletes munkavégzésre alkalmas, jól használható pillangósok rendjeinek kezelésére is.

A kettős rugós felszedőujjak huzallal biztosítottak, így törés esetén sem kerülnek a terménybe. A feldobó mozgatásnak köszönhetően, a terményben előforduló szennyeződések menyisége(kő, föld, trágya) minimálisra csökkenthető.

 A gép rendkívül egyszerű felépítése és magas minőségű kidolgozása, hosszú távon is problémamentes, megbízható működtetést biztosít.

 Kis teljesítményű traktorral is extra minőséget produkálhat.

BÁLAFÓLIÁZÓK

Az ELHO-nak több évtizedes tapasztalata van a bálacsomagolók gyártásában. Gépeit elsősorban skandináviai felhasználási körülmények közé tervezi, ahol különösen fontos hogy a becsomagolt bálák a legszélsőségesebb időjárási viszonyok között is megőrizzék a termény minőségét. Ezek a gépek, egyszerű, jól kezelhető konstrukciójukkal, legmagasabb műszaki színvonalukkal teszik az ELHO-t a világ egyik kiemelkedő bálacsomagoló-gyártójává.

A minőségi fóliázott takarmánybála készítésnél elsődleges fontosságú a kész bálák lehető legrövidebb időn belüli csomagolása. Az ELHO ennek megfelelően elsősorban a termőterületen történő csomagolást hatékonyan végző gépeit fejleszti. Emellett több gépe is alkalmas akár telepi csomagolásra is.

PROLINER

A Proliner nagy teljesítményre képes elektronikus vezérléssel szerelt, ezzel a gép kapacitása elérheti a 60 bála/óra teljesítményt!

A bála megfogásától, 6 réteg fólia, a bála lebillentéséig a ciklusidő mindössze 35 másodperc!

A bála betöltése a gép hátsó oldalán történik. Kisebb traktorokkal szintén jól használható mivel itt a beemelési és csomagolási folyamat alatt nagyon kis talajterhelés lép fel ha a gépet leengedi a talajra.

Kisebb területeken a bálázás és csomagolás majdnem egy időben végezhető, ha a csomagolót a frontra, a bálázót hátra csatlakoztatja. Mivel nincs szükség gépcserére a munkafázisok között így időt takaríthat meg, és növekszik a betakarítás hatékonysága.

A hármas görgőhajtás végzi a bála megfelelő forgatását. A fóliázókarok és a csomagolóasztal hidraulikus hajtásainak összehangoltsága, mindig egyenletes átlapolást és légmentesen fóliázott bálát hoz létre.

A Proliner szériákon a bálázási folyamatokat (bálaszám, fordulat, karok gyorsulása,stb.), az ELHO Opus elektronikus panelről vezérelheti. Használható teljesen automata, félautomata, vagy munkafázisonként manuális indítású üzemmódokban. Az elektronikus vezérlés fóliaszakadás vagy az egyik tekercs kifogyása esetén, automatikusan kompenzálja a karok fordulatát, ezzel a bálát az eredeti beállításnak megfelelően fóliázza be.

A bála kirakás két módon végezhető: a beemelő keret segítségével óvatosan a talajra engedheti, vagy egyszerűen lebillenthető az asztalról.

Az opciós bálafordítóval a bálát a talpára állítva engedi a talaja, ezzel csökken a fólia sérülésének veszélye és megkönnyíti a bála rakodását is.

SIDELINER 1790Pro

A gyártó legújabb fejlesztésű vontatott csomagolója, a 1790Pro típus – megfelelő adagolás mellett – akár 100 bála/óra teljesítményre képes. Ez a típus kiváló választás lehet a nagyobb mennyiséget csomagolóknak vagy a fóliázást bérmunkában végzőknek is.

A Sideliner 1790 Pro alkalmas 1,2 – 1,8 m átmérőjű (javasolt max. szélesség 1,2 m) és maximálisan 1600 kg súlyú bálák megbízható csomagolására.

TUBE2040 ACI

Az ELHO bálasor-csomagolójával a felhasznált fólia mennyisége akár 50%-kal csökkenthető, akár 120 bála/óra teljesítmény mellett!

Az erős konstrukciónak köszönhetően ez a gép nem csak szalma és széna, de nehéz zöldbálák csomagolására is alkalmas. Használható teljesen automata módban vagy távvezérlővel a kezelő is irányíthatja a gép működését.

A gép  egyaránt alkalmas körbálák és szögletes bálák csomagolására. A befóliázott bálasor egy görgősorról közvetlenül a talajra érkezik, a megfelelő szögben, ami különösen szenázsbálák csomagolásánál fontos.

A Tube2040 saját diesel motorral és  hidraulika rendszerrel szerelt, kettős szivattyúval, változtatható fólia-átlapolással, fóliaszakadás érzékelővel. Az elektronikus vezérlésnek és a gépen levő szenzoroknak köszönhetően, a Tube 2040 kezelése igen egyszerű. Az esetleges hiba, egy gyors teszt lefuttatásával azonosítható.

A gép működtetése lehet teljesen automatikus, vagy távvezérelt. A fóliázás a bála fóliázóasztalra kerülésével (vagy a vezérlőpanelről kézi indítással)elkezdődik. A gép nagy erővel préseli össze az egymást követő bálákat, kiszorítva közülük a levegőt, ezzel csökkenti a bálaromlás esélyét. A bálák csatlakozásánál a gép plusz fóliaréteget teker a bálákra. Ha a bálák adagolása folyamatos, óránként akár 120 bála csomagolása lehetséges.

A nagy kapacitás, az egyszerű megbízható kezelhetőség, és a fóliamennyiség – költség-megtakarításban is jól kifejezhető – csökkentése, egyértelműen előnyös választássá teszi ezt a gépet azoknak akik nagy mennyiségben csomagolnak, de akár a csomagolást bérmunkában végzőknek is.

BÁLAAPRÍTÓ-KIOSZTÓK

Az ELHO függesztett és vontatott kivitelekben gyártja bálaaprító-kiosztó gépeit. Gépei alkalmasak kör   széna és szenázsbálák aprítására és kiosztására etetéshez, valamint szalmabálák alomként kiszórására.Az ELHO bálaaprító gépei – a skandináv felhasználási körülményeknek megfelelően – akár fagyott bálák tartós és hatékony aprítására is alkalmasak.

ROTOR Cutter 1500 / 1800

Pontos adagolás, egyenletes aprítékméret, megbízható működtetés

Kattintson a képre részletes információkért!

Az RC 1500 és RC1800 függesztett gépek, rendkívül szilárd és erős kialakításukkal, kiválóan alkalmasak kemény – akár fagyott – bálák folyamatos aprítására, 25 – 60 mm jellemző aprítékmérettel.

Az aprítékméret a dob fordulatának és  dőlésszögének változtatásával állítható.

A gép jobb és bal oldalán elhelyezett kifúvókkal az almozás és etetés egyaránt végezhető. Opciósan hidraulikusan fordítható kifúvótoronnyal és/vagy hidraulikus terelőlap állítással is szerelhetők.

A hidraulikus beemelőkarok segítségével a gép kezelője egyedül is végezheti a bálák betöltését.

Jól használhatók etetőkocsikba töltendő takarmánykeverék előaprításához is.

CROSS CUT Automata

A Cross Cut alkalmas: kör és szögletes, széna, szenázs és szalmabálák etetésre vagy almozásra történő aprítására és kiosztására. A továbbító szerkezet erős hajtása a nehéz -akár fagyott – zöldbálákat is megbízhatóan juttatja a vágórotorhoz. 

Egyszerű és biztonságos használat A gép vezérlése egyaránt végezhető a traktor kabinjából –  elektronikus vezérlőpanellel – a bála betöltés és továbbítás a gép hátulján elhelyezett elektromos kezelőpanelről is.

A hidraulikusan állítható vonórúd, a kocsi billentésével, jelentősen megkönnyítheti a nehéz bálák beemelését, valamint szabályozhatja az aprítás intenzitását is.

A vágórotor rendkívül erős és hatékony. Szériaszerűen 65 db aprítókéssel és 10 db ellenkéssel szerelt, de az aprítókések száma 115 db-ra is növelhető. A rotor szakítócsavaros biztosítású, hajtását erős, 1 collos, olajban futó lánc végzi. A gép kettős padlólemezzel kerül forgalomba.

A sebességérzékelő szenzoroknak és az elektronikus-hidraulikus vezérlésnek köszönhetően az adagolás gyors, egyenletes és pontos. A szalag sebessége a beállított értéken tartható a terheléstől függetlenül. A szalag rendkívül erős, 12 tonna vonóerejű láncokkal szerelt.

A kifúvólapátok hajtása 2 fokozatú hajtóművön keresztül történik, beépített szabadonfutóval, ami biztosítja, hogy a kifúvólapát lendítőkereke a rotor leállása után is szabadon foroghasson. Ez lecsökkenti a kifúvótorony eltömődésének a veszélyét.

A kifúvótorony 320 fokkal fordítható, a fordítás elektronikus joystick vezérlésű.

A digitális kijelzővel ellátott vezérlőpanellel, a gép összes funkcióját egyszerűen a kabinból vezérelheti.

DC 2100 –  ZÖLDTAKARMÁNY BETAKARÍTÓ

 A DC 2100 hatékony, gazdaságos és megfizethető megoldást kínál a napi takarmány betakarításához!

– Az ELHO 2100 nem csupán egy lehetőséget kínál a hagyományos takarmány betakarításra. Ez a gép ennél jóval sokoldalúbb. Egyaránt alkalmas takarmánynövények, fűfélék, kalászosok direkt betakarítására, valamint fonnyasztott rend felszedésére, és a legjobb választás olyankor amikor az időjárás nem teszi lehetővé a termény fonnyasztását.

– Közvetlen betakarításnál a lengőkések tiszta aprítékot biztosítanak, és nem lép fel az a szívóhatás -mint a hagyományos késes gépeknél- ami a levágott termény összetapadását vagy szennyeződését okozná. Így a – betakarítás közben – a terményhez adagolható adalékanyagok, megfelelően keveredhetnek a terménnyel és a legjobb hatékonyságot érhetik el. A rövid aprítékméret könnyebb töltést ,a pótkocsi rakterének jobb kihasználását, és könnyebb kezelhetőséget biztosít.

– Az ívelt lengőkésekkel érhető el a tiszta és egyenletes vágás. A kések,a rotorkamra kialakítása, valamint a vágórész teljes szélességében működő szállítócsiga biztosítják, hogy a termény egyenletesen áramolhasson az aprítórotorhoz.

– Az ELHO 2100 kiváló betakarítási- begyűjtési eredményt nyújt, minimális anyagveszteséggel még szeles időben is.

A DC 2100 szériaszerűen 8 db aprítókéssel szerelt.  Az aprítékhossz a rotorra szerelt kések számával változtatható (2, 4, 8 db).

A torony forgatása a kabinból, elektronikus vezérlőpanellel végezhető.

Előző cikkünket, melyben az ELHO kaszákat, rendképzőket, silózógépet ismertettük, az alábbi linkre kattintva olvashatja el:

www.elho.hu

 

Importőr

AGROWOLF Kft.

H-5000 Szolnok, Thököly út 90.

Tel: 56/420-564

Wolf Miklós

20/333-3444

agrowolf@invitel.hu

Viszonteladó partnereink:

GRAVETTI Kft.                                    START-AGRO Kft.      

2072, Zsámbék, Petőfi u. 108            5000, Szolnok,091/18 hrsz

Nagy László                                        Tóth Róbert

Tel.: 30/992-6830                                Tel.: 20/390-6190         

info@gravetti.hu                                info@startagro.hu

 

 

 

 

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook