profimagazin

Technika

Massey Ferguson: nem csak í­gér, bizonyí­t is!

Teljesítménypadon vizsgázott az univerzális MF 6700 S modellcsalád.

Létrehozva:

|

A prémium erőgépek sajátossága, hogy többet adnak, mint alacsonyabb árkategóriás társaik. És ez így természetes – több pénzért többet vár el az ember. A mai világban azonban minden gyártó a megbízhatóságról, minőségről és erőről beszél szinte függetlenül attól milyen színvonalú a terméke. Éppen ezért egy prémium gyártónak feladata is, hogy bizonyítsa: a kezdeti többlet kiadás ténylegesen megtérül, mert egyszerűen jobb, erősebb, hatékonyabb gépet kapunk, mintha egy gyengébb képességű társát vennénk.

A Massey Ferguson pedig nem rest megmutatni valós tudását független vizsgálati körülmények között is! 2019 novemberében egy 1 éves, 2018-as gyártású Massey Ferguson 6712 S erőgépet vettek teljesítménybeli górcső alá a szakemberek, amely 600 üzemórát dolgozott eddig. Tehát mondhatni, hogy gyári értékeket kellett tudnia a motornak(teljesítményvesztés kopás vagy elhasználódás végett nem jöhetett szóba). A mérést a Szabit Kft. végezte, amely független vállalat és hitelesített mérőberendezéssel dolgoznak. A teljesítményoptimalizáló vállalkozás az ország egész területén végez méréseket, teljesen márkafüggetlenül.

A traktor, aminek a valós teljesítményét kívántuk lemérni egy Massey Ferguson 6712 S típusú erőgép volt, ami gyárilag 120 lóerőt ígért. A motor AGCO POWER gyártmányú 4.9 liter hengerűrtartalommal, 4 hengerrel.  Az MF 6700 S szériának ez a legkisebb teljesítményű verziója, a modellcsalád 120 és 180 LE között kínál erőgépeket.

MÉRÉSI EREDMÉNYEK ÉS MAGYARÁZAT – AZT TUDJA AMIT ÍGÉR

Kezdjük a legfontosabbal: a motorháztetőre írt és prospektusban ígért 120 –ból 119 lóerőt teljesített a traktor TLT-n mérve.  Ez látható a fenti teljesítménygörbén is. A piros görbe a teljesítményt (LE) mutatja, míg a zöld a nyomatékot (Nm).

Azért fontos hangsúlyozni, hogy TLT-n mérve, mert a gyártók többsége a motorháztető oldalán a motor maximális teljesítményével jelöli meg a típust. Pl: X120 –as típus ->az egy maximálisan 120 lóerőt leadni képes traktort jelent(ene). Azonban a valóságban a TLT-n mért teljesítmény tükrözi a legjobban a tényleges, talajra leadott teljesítményt, mert itt pontosan mérve tudjuk a traktor teljes hajtásrendszerének a teljesítményét is kalkulálni.

Miből adódhat a különbség a motor maximális teljesítménye és a TLT-n mért lóerők között? A modern erőforrások talajra megérkező teljesítményét „csökkentik” a lóerőt igénylő műszaki berendezések (például klímaberendezés, generátor), illetve a hajtáslánc milyensége. Az utóbbi alatt azt értjük, hogy mennyire van logikusan/gondosan és hatékonyan megtervezve a motor-váltó-erőátvitel egy erőgépben, mennyire egyszerű felépítésű a hajtómű, stb.

A jelenlegi,MF 6712 S példáját figyelembe véve láthatjuk, hogy szinte nem veszik el teljesítmény a motorháztetőre írt maximális lóerőhöz képest.Ezzel pedig a Massey Ferguson bizonyítja, hogy amit ígér azt meg is valósítja: a lóerők „leérnek” a talajra!  A prémium értelmet nyer, a traktor tudja azt, amit elvárunk tőle.

Még egy fontos adalék: nemhogy leadja a talajra a teljesítményt, de ezt még üzemanyag-takarékosan is teszi az MF.  A motor a maximális teljesítményét 1.900 fordulat/percen adta le, maximális nyomatékát pedig már 1.500 f/p-en.  Ezek pedig azt jelentik, hogy nem kell állandóan maximumon pörgetni az erőforrást, így a gázolajjal is óvatosan bánik a traktor.

Mennyi teljesítmény veszhet el még prémium esetében is a maximális és a TLT-n mért erő között?

A kérdés adott a fenti eredmény tükrében: törvényszerű-e, hogy egy prémium traktor leadja a maximális teljesítményét a talajra? A válasz: nem! A modern motorokat terhelő lóerőt igénylő berendezések, valamint a hajtáslánc még egy vadonatúj traktor esetében is okoz veszteséget. A veszteség mértéke 0 és 12% között reális még prémium márkák esetében is.

A veszteséget mindig a rásegítés (boost) nélküli teljesítményből kell számolni.

Egyéb méréseket is végzett már a Szabit Kft. Massey Ferguson erőgépeken. Az általuk mért típusok Massey Ferguson 7600, 7700 S, 3600 voltak. Elmondásuk szerint ezek a típusok mind teljesítették az elvárt lóerőt a minimális határérték veszteség figyelembe vételével is.

profimagazin.hu / Massey Ferguson

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook