profimagazin

Technika

Massey Ferguson IDEAL szezonbemutató

1.400 hektár aratási eredményei hazánkban az összes fontosabb kultúrnövényben!

Létrehozva:

|

A Massey Ferguson fekete kombájnjai teljesítették első szezonjukat Magyarországon. A gazdára talált gépek közül most a legtöbbet dolgozó MF IDEAL 8T eredményeit vesszük górcső alá. Kedvcsinálónak annyit:13,6 liter/hektár volt az 538 LE-s kombájn fogyasztása 5.2 hektár/óra átlagteljesítmény mellett.

Az első Massey Ferguson IDEAL gépek nyolcéves fejlesztés és tesztelés után kerültek gazdáikhoz. Az AGCO világszerte gazdálkodók és bérvállalkozók bevonásával végezte a fekete kombájnok fejlesztését annak érdekében, hogy a piacon elérhető legjobb gépet alkossák meg. A fejlesztési időszakot kétéves tesztelés követte (Magyarországon is volt belőle prototípus), majd eljött a 2019-es év, amikor az első gépek „kikerültek” a gazdaságokba. Az eredmények – ahogy majd alább is látjuk – rendkívül meggyőzőek.

Drónfelvétel a cikkben szereplő MF IDEAL 8T kombájnról búza betakarítás közben Baranya megyében

Hazánkban is több gép talált gazdára, a legtöbbet arató pedig Pellérden, Baranya megyében mutatta meg képességeit. A nagy területtel és jelentős mennyiségű bérmunkával rendelkező Gazdakör Kft. egy MF IDEAL 8T típusú, gumihevederes járószerkezettel ellátott gépbe invesztált, amellyel a teljes 2019-es szezont végigaratták.

A Massey Ferguson IDEAL típusai

A „pellérdi gép” 9,2 m-es SuperFlow behordószalagos vágóasztallal rendelkezik. Ez a neve a nagy átmérőjű behordócsigával szerelt, nagy teljesítményű PowerFlow asztaloknak.

 A gabonaadapter kínálat 7.7 m-től egészen 12.2 m-ig terjed, mindegyik a Massey Ferguson sajátosságának számító behordószalagos rendszerrel, amely garantálja a mindig állandó terménytovábbítást. A 9.2 méter hazánkban ideális munkaszélesség, mert a teljesítménye elég nagy, hogy kihasználja a kombájnban rejlő kapacitást, de a kisebb táblákban való munkavégzés is lehetséges vele.

A cséplésről és leválasztásról a piacon elérhető leghosszabb rotor/rotorok gondoskodnak. A legkisebb MF IDEAL 7 ugyanis egy rotorral, a két nagyobb modell (MF IDEAL 8 és MF IDEAL 9) pedig kétrotorral rendelkezik. A rotorhossz azért számít, mert így a termény cséplésére és leválasztására fizikálisan több idő és felület áll rendelkezésre. Így a munkavégzés tökéletes.

A bemutatóban szereplő kombájn 8-as típus kétrotoros technológiával, amely a piacon kiemelkedő 2 m hosszúságú rostafelülettel rendelkezik. Labortesztek kimutatták, hogy hatékonyabb a tisztítási folyamat, ha hosszabb a rostafelület (tehát nem a felület szélessége az elsőszámú paraméter, hanem a hossza).

Az IDEAL kombájnok magtartálya piacvezető: 17.100 literes. A nagy teljesítmény nem elég, amennyiben nem lehetséges elég gyorsan a magot a szállítójárművekbe juttatni. Ehhez pedig a másodpercenkénti 210 l/mp ürítési sebességelengedhetetlen, ami ha jobban belegondolunk egy olajoshordónyi mennyiséget jelent egy szekundum alatt.

A Baranya megyében, Pellérd környékén dolgozó MF IDEAL 8T betakarítási naplója:

A bemutatóban szereplő kombájn hevederes járószerkezettel van felszerelve. A tulajdonos, Gazdakör Kft. elmondása szerint rendkívül megérte a heveder felára, ugyanis volt olyan hely, ahol sokkal könnyebb kombájnok elakadtak, míg az MF IDEAL 8T gond nélkül tudott tovább haladni. A járószerkezet továbbá alacsony talajtaposást eredményez, ami egy üresen 23tonna fölötti járműnél fontos szempont. A maximális vonulási sebesség 40 km/h.

A motor ereje (538 Lóerő, MAN erőforrás) tökéletesen illeszkedik a teljesítményhez. Az 1.400 hektáros szezon alatt, amelyben többféle gabona, napraforgó és kukorica is betakarításra került az átlagfogyasztás13,6 liter (!!!) volt hektáronként. Ez nem csak az aratás közbeni fogyasztást jelenti, hanem a vonulással és minden egyéb tevékenységgel együtt számított átlagfogyasztást!  Ez egy ekkora terület-teljesítményű géptől valószínűleg rekord is lehetne.

A fülkéről nem érdemes több szót ejteni, minthogy maximális luxus és kényelem. Óriási, hangszigetelt üvegfelületek, hatékony klíma, prémium ülés és RTK pontosságú automata kormányzás teszik a hosszú munkanapot tökéletessé.

IDEAL gyári termékbemutató videó magyarul, animációval:

Videó megnyitása a képre kattintva!

profimagazin.hu / Massey Ferguson

Hirdetés

Fókuszban

Facebook