profimagazin

Technika

Hatalmas iramban növekednek a mezőgazdasági géppiac eladásai

  A gépforgalom 75%-kal haladta meg a 2016. évi I. negyedévi gépforgalmat. Az első negyedévben 31,43 Mrd HUF értékben vásároltak a gazdaságok új gépeket. Az Agrárkutatási Intézet statisztikai jelentése szerint a magyarországi géppiac ez év első negyedévében az elmú

Létrehozva:

|

 

A gépforgalom 75%-kal haladta meg a 2016. évi I. negyedévi gépforgalmat. Az első negyedévben 31,43 Mrd HUF értékben vásároltak a gazdaságok új gépeket.

Az Agrárkutatási Intézet statisztikai jelentése szerint a magyarországi géppiac ez év első negyedévében az elmúlt nyolc év hasonló időszakához viszonyí­tva a legnagyobb forgalmat bonyolí­totta le.

Az első negyedéves alkatrész-forgalmazásban is rekord született, 9,05 Mrd HUF-ot fordí­tottak a gazdaságok mezőgazdasági alkatrészek beszerzésére. Ez 16%-kal volt nagyobb a 2016. év I. negyedéves forgalomnál. Az első negyedéves gépforgalomból 62%-kal részesedtek az erőgépek, ezen belül 45%-kal a traktorok, 7%-kal a gabona arató-cséplőgépek és 10%-kal az egyéb erőgépek (egyéb önjáró betakarí­tók és rakodógépek). A traktorokból ebben az időszakban 735 db-ot értékesí­tettek a kereskedők az előző évi első negyedéves 471 darabbal szemben, ez plusz 264 db traktor eladását jelentette.

fotók: pixabay és 123rf

Valamennyi teljesí­tménykategóriában növekedtek az eladások, de különösen kiemelkedő volt az 50-100 LE motorteljesí­tményű kategóriában a háromszoros (82 db-ról 248 db-ra szóló) növekedés. A gabonakombájnokból 35 db talált gazdára, ami hasonló a korábbi évekéhez.

A magajáró rakodók negyedévi eladása is az előző évihez képest háromszorosára nőtt, amely 110 db gép eladását jelentette. Ezen belül kiemelkedő a teleszkópos rakodóké, amelyek eladása a 2016. hasonló időszakához képest ötszörösére, 95 db-ra nőtt.

Szinte valamennyi munkagépből több fogyott az idei év első negyedévében, mint 2015., vagy 2016. hasonló időszakában. Csak a szántóföldön alkalmazható munkagépekből mintegy 2900 db-ot adtak el a hazai gépforgalmazók. Legnagyobb darabszámban a különböző talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok. A 1050 db eladott gép több mint 50%-kal haladja meg az előző évek hasonló időszakának eladásait.

Tápanyag-kijuttató gépekből 43%-kal, vetőgépekből 70%-kal vásároltak többet, mint egy ével korábban, növényvédő gépekből pedig négy és félszer több talált gazdára ezen időszak alatt, mint 2016-ban. A szálastakarmány-betakarí­tógépek eladása is 42 %-kal növekedett, ezen belül is különösen a hengeres nagybálázóké és rendkezelő gépeké. Szállí­tójárművekből is 67%-kal több talált gazdára. Az igen kedvező első negyedéves gépértékesí­tési számok bizakodásra adnak okot az éves forgalmat tekintve is, hisz több év számait tekintve az utána következő negyedévek és különösen a 3. és 4. negyedév forgalma mindig meghaladta az első negyedévét.

agrotrend.hu / Dr. Hajdú József

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook