profimagazin

Technika

Gépseregszemle már az őszi talajmunkák jegyében

  Szántóföldi gépbemutatót szervezett a Magtár Kft. a Mohács melletti Szabadságpusztára a térség gazdálkodói számára. Az érdeklődők munkavégzés közben tanulmányozhatták az őszi szezon talajművelő eszközeit. Az ajánlat a Steyr traktorokról, valamint a Lemken munka

Létrehozva:

|

 

Szántóföldi gépbemutatót szervezett a Magtár Kft. a Mohács melletti Szabadságpusztára a térség gazdálkodói számára. Az érdeklődők munkavégzés közben tanulmányozhatták az őszi szezon talajművelő eszközeit. Az ajánlat a Steyr traktorokról, valamint a Lemken munkagépeiről szólt.

 

A Spiel-Mix Kft. tarló borí­totta szántóföldjén a gazdák között ott volt az agrotrend.hu is. Szabó Balázs, a Magtár Kft. területi képviselője elmondta: a gabonabetakarí­tás ideje lezárult, már az őszi szezonra készülnek. Mivel a térség gazdái a Lemken gépeit kevésbé ismerik, mint az ország más területein, forgalmazóként minden lehetőséget megragadnak, hogy a cég prémiumkategóriás termékeit és a hozzájuk kapcsolódó technológiát megismertessék.

Szabadságpusztára a tarlóhántástól a magágykészí­tésig szükséges eszközöket hozták el. Közös jellemzőjük, hogy különböző kultúrák után és a legkülönfélébb talajokra egyaránt alkalmazhatók: minden felmerülő követelményt és igényt kielégí­tenek.

A bemutatót élénk érdeklődés kí­sérte.

Több mint ötven gazdálkodó fogadta el a meghí­vásunkat, közülük többen is konkrét vásárlási szándékot jeleztek a látottak nyomán

vont mérleget a területi képviselő.

A gépeket Pillmann Péter, a Magtár Kft. termékfelelőse és Szrnka Péter, a Lemken értékesí­tési vezetője mutatta be.

 

Pillmann Péter, a Magtár Kft. termékfelelőse fotó: agrotrend.hu

A kiválasztás szempontjairól Pillmann Péter elmondta: az őszi talajmunkákhoz jellemzően a nagy testű, nagy teljesí­tményű traktorokat használják a gazdálkodók. Az utána következő gabonavetésre pedig a kisebb méretű, univerzális erőgépeket. Ezért hozták el a csúcskategóriás 300 LE-s Steyrt, amelyhez a nehéz talajművelő gépeket lehet párosí­tani, és a 160 LE-s kompakt traktort, amellyel a vetőgépet üzemeltették.

A bemutatón a nehézgépet a Sumo Trio képviselte, amely az Egyesült Királyság első számú egymenetes talajművelő gépe. Ezzel a szántás-forgatás nélküli talajművelést demonsrálták. A Sumo Trio neve is erre utal három tagból álló munkaeszköz. A művelő tagok mindegyike azzal a céllal lett finomra hangolva, hogy egy menetben tudja a talajt akár magágy minőségig megművelni.

 

Szrnka Péter, a Lemken értékesí­tési vezetője fotó: agrotrend.hu

Szrnka Péter, a Lemken értékesí­tési vezetője azt hangsúlyozta, hogy betekintést kí­vántak nyújtani a gazdák számára, melyek azok a talajművelő eszközeik, amelyekkel a mai kor kihí­vásaira választ tudnak adni, akár forgatásos, akár forgatás nélküli talajművelésről van szó.

A félig függesztett, váltva forgató Lemken Diamant ekével mutatták meg, hogyan teljesí­t a kötött talajon a forgatásos technológia. A teljes rövidtárcsa-programjukkal pedig azt szemléltették, hogy ezek a gépek képesek különböző mélységekben megoldani a talajművelő feladatokat, a tarlóhántástól a nagy tömegű szervestrágya beforgatásán át a magágykészí­tésig, akár kötött körülmények között is.

 

A nehézgépet a Sumo Trio képviselte, amely az Egyesült Királyság első számú egymenetes talajművelő gépe fotó: agrotrend.hu

A Lemken vetéstechnológiáját is igyekeztek közelebb hozni a gazdákhoz. Szrnka Péter elmondása szerint Magyarországon egyelőre még kevéssé ismert, hogy a cég vető- és permetezőgépeket is gyárt, méghozzá nem akármilyen minőségben.

Ezért hozták el a Saphir 7-et, és dolgoztatták felszántott földön és tarlón egyaránt. Mindenki láthatta, mire képes, milyen tempóban dolgozik, hogyan tud helyt állni ez az egy egyszerű mechanikus gép. Kis és közepes gazdaságok számára tökéletes választás lehet tette hozzá.

 

Kis és közepes gazdaságok számára tökéletes választás lehet ez a vetőgép fotó: agrotrend.hu

A technológia lényege, hogy a vetőgép forgóboronával van kombinálva, tehát két műveletet végez el egyszerre. Kisebb traktorral üzemeltethető, í­gy nagyon kedvezőek az üzemeltetési költségek. Ráadásul minimális elektronikát tartalmaz, tehát hosszú élettartamú, megbí­zható teljesí­tményt nyújt. Arról nem is beszélve, hogy olyan a csoroszlyák kialakí­tása, amellyel tökéletesen egyenletes a vetésmélység. Ezáltal egyszerre, szinte robbanásszerűen kel ki minden mag, a növekvő növények is egyenletes képletet mutatnak.

Nyilván ez lehet a siker kulcsa, hiszen ha a folyamat jól indul, akkor valószí­nűleg a növény élete végig jól fog alakulni

hangsúlyozta.

A bemutatott gépekről és további részletekről bővebb információért hí­vja Szabó Balázst a Magtár Kft. területi képviselőjét: 06 20/226-6310

 

agrotrend.hu / P. G. (x)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook