Gépesítés

Technika

Világrekord: 8 óra alatt 1111 tonna szemes kukoricát takarítottak be

A CLAAS 2 új világrekordot tudhat magáénak a szemes kukorica betakarításban.

Létrehozva:

|

8 óra alatt 1111 tonna és 12 óra alatt 1620 tonna szemes kukorica betakarításával a Yorkville-i Steward Farms Partnership gazdaság egy CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC kombájnnal rögtön 2 új Guiness-világrekordot is felállított – olvasható az Axiál közleményében.


2018. szeptember 26-án, kicsivel 9 óra előtt indult a rekord kísérlet – fotó: 

2010-ben a Steward család már elért egy rekordot földjein 10 órás aratás során egy CLAAS LEXION-nal szemes kukoricában. Akkoriban a munka végén majdnem 1300 tonna terményt mért a mérleg.

A LEXION 760 kombájnokon az elmúlt években sok mindent változtattak:

  • Nagyobb motorteljesítmény,
  • nagyobb magtartály és hatékonyabb hűtőrendszer

tette az újabb rekorddöntési kísérletet egyszerűbbé, mint amilyen az 2010-ben volt.

Ráadásul a CEMOS AUTOMATIC-kal egy egyedülálló és nagy teljesítményű kezelőtámogató rendszer állt a LEXION-ban a rekordot megdönteni próbáló csapat rendelkezésére. Az összes cséplési beállítás elvégzése mellett a rendszer a CRUISE PILOT segítségével a menetsebességet is önállóan állítja be, ezzel biztosítva mindig az optimális kihasználtságot.

A Guiness Világrekord követelményei betakarítási rekordot csak 8 és 12 órás munkánál engedélyeznek.

A csapat úgy döntött, hogy mindkét kategóriában próbálkozik, így egyidejűleg megdöntik az eddig tartott 10 órás rekordot is. Így a 2008-as és a 2018-as értékeket is össze lehet hasonlítani.

A LEXION 760 TERRA TRAC egy 16-soros adapterrel dolgozott, Bob Steward-dal a kormány mögött. A körülmények nem igazán voltak ideálisak. A megelőző napon 12 mm eső esett. Az első félpótkocsi a kukoricát még 17-18%-os nedvességtartalommal szállította el. A legnagyobb kihívásnak a kellő számú teherautó biztosítása tűnt a termény folyamatos elszállításához.

8, 10 és 12 óra után a kombájnt teljesen kiürítették, és a terményt a tábla széléhez szállították, ahol aztán lemérték, hogy pontos köztes eredményeket kapjanak. 8 óra után 1111 tonna került a kocsira.

További 2 óra elteltével a számláló 1379,35 tonnát mutatott. Ezzel a 10 órás rekordot be is állították, jó 6%-kal megdöntve az előző értéket. További két óra után a végeredmény 1619,8 tonna lett. A LEXION 760 TERRA TRAC ezzel a rekordkísérlet alatt óránként közel 135 tonna terményt takarított be, azaz 12 percenként megtöltött egy egész teherautót.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook