Gépesítés

Technika

Megkérdeztük! Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátoraival!

Az elmúlt években annak lehettek tanúi a növénytermesztéssel foglalkozók, hogy ugrásszerűen megnőtt a biostimulátor készítmények kínálata, amely együtt járt az ilyen típusú termékek felhasználásának növekedésével. Bár lassan ugyan, de zajlik az a tisztulási folyamat, amely során a valódi biostimulátorok elválnak a csak annak mondott termékektől. Az Arysta – mint a biostimulátorok világviszonylatban is meghatározó gyártója – egyre több fejlesztéssel és termékkel jelenik meg ezen a piacon világszerte. Ezekből egyre több érhető el a magyar felhasználók számára is. A felhasználásuk során szerzett tapasztalatokról számolunk be ebben a cikksorozatban.

Létrehozva:

|

       

 

Szekeres Gellért termelésirányító, FMK-ZOO Kft.

Cégünk vácszentlászlói telephellyel rendelkező, intenzíven gazdálkodó mg-i vállalkozás Pest megyében. A Gödöllői Dombság területével határos, 1 200 ha területünkön kukoricát, napraforgót, durumbúzát, árpát és repcét termesztünk. Átlagosan 20-25 AK értékű, közepesnél jobb minőségű barna erdőtalajokon gazdálkodunk.

Az olajosnövények jelentős részt képviselnek a vetésszerkezetünkben, kb. 300-400 ha-on napraforgót és 200 ha repcét állítunk elő minden évben, mivel jelentős árbevételt remélünk tőlük. Repcében tavaly elértük a 4,0 tonna feletti termésátlagot és napraforgóban is rekord született, üzemi szinten 48%-kos olajtartalom mellett 3,8 tonna/ha nettó termést takarítottunk be. Ezeket az eredményeket nem értük volna el, ha az időjárás nem kegyes hozzánk, de úgy gondolom, hogy az optimális ráfordítás és a technológiai fegyelem is hozzájárultak a sikerhez. Cégünk régóta adaptálta a biostimulátorokat az említett kultúrák termesztéstechnológiájába, ugyanis pozitív tapasztalatokat szereztünk. Különösen igaz ez az Atonik használatát illetően repcében is és napraforgóban is, mind a termésnövelés és stresszoldás, mind a beltartalmi értékek javítása tekintetében.

A tavalyi évben kipróbáltuk az Arysta által forgalmazott algaalapú biostimulátorokat is. Ezek közül a Multoleo-t 2,0 l/ha dózisban használtuk napraforgóban csillagbimbós állapotban gombaölő szeres kezeléssel és lombtrágyával együttesen. Pozitív hatást tapasztaltam a kötődésben és a szemkitelítődésben egyaránt, amihez a termék magas bórtartalma is hozzájárulhatott. Az elért magas olajtartalomra is jó hatással lehetett a kezelés, bár kezeletlen kontrolt nem hagytunk.

Repcében sárgabimbós állapotban a repcefénybogár elleni védekezéssel kapcsoltan, a becőbekötődés segítésére alkalmaztuk a Multoleo-t, szintén 2,0 l/ha-os dózisban. Sem a főszáron, sem az oldalhajtásokon nem tapasztaltam jelentős kötődési problémát, pedig virágzás közepén az éjszakai lehűlés miatt aggódnunk kellett emiatt. A repce első rovarölő szeres kezelése során az Atonik 0,6 l/ha-os dózisával permeteztünk, melynek elsődleges célja a tél végi regeneráció gyorsítása, valamint az oldalágképződés és kinevelés segítése.

Durumbúzában és árpában kipróbáltuk az Arysta Forthial elnevezésű biostimulátorát is, melyet gyomirtó, rovarölő és gombaölő szeres kezeléssel együtt, mindenféle keverhetőségi probléma nélkül, 2 nóduszos állapotban juttattunk ki. A kezelés célja a termésnövelés és a beltartalmi értékek javítása volt.

A jövőben mindenképpen szeretnénk megtartani ezen stimulátor készítményeket a technológiánkban, mert pozitív tapasztalatokat szereztünk velük a termékek minősége, a keverhetőség, valamint a használatukkal elérhető eredmények tekintetében, ezért ajánlani tudom azoknak a termelőknek, akik a maximumra törekednek.

*

Jaksa Imre, Dunatáj Mg. Kft., Dömsöd

Jaksa Imre vagyok a dömsödi Dunatáj Mg Kft-ben dolgozom. 30 éve foglalkozom növényvédelemmel, jelenleg a Kft. növénytermesztését irányítom. A gazdaság 1 200 ha szántóterülettel rendelkezik, amelyen hagyományos szántóföldi kultúrákat termesztünk. Ezen felül szaktanáccsal látom el a helyi gazdákat. Szaktanácsolt terület szántóföldi és kertészeti kultúrák közel 2000 ha-t tesznek ki.

Az Arysta készítményei közül a Forthial /kalászos/ a Multoleo /repce, napraforgó/, valamint a Goemar BM-86 /szőlő/ biostimulátorokat használom.

A biostimulátorok használatát kezdetben kísérleti jelleggel használtam. Használatuk fő oka, hogy a környezet károsítása nélkül úgy avatkozzunk be növényeink életébe, hogy a ráfordítás arányában a lehető legnagyobb termést érjük el, és az jó minőségben kerüljön betakarításra. A másik ok, amely miatt a használatuk mellett döntöttünk, korunk hektikus időjárása, a termesztett növényeinket érő stresszhatások kivédése, enyhítése és ezáltal többletjövedelem elérése.

Tapasztalataim szerint a fenti biostimulátorok felhasználását követően a növények szemmel láthatóan jobban viselték az időjárásból adódó káros hatásokat. Gabona esetében a Forthial-al kezelt területen a növények tápanyagfelvétele jobb volt a kontrolhoz képest (nálam a kontrol a permetezési hiba). A gabonanövények nagyobbak voltak és tovább voltak zöldek, melyet igazolt ez elvégzett növényanalízis is. őszi árpában (Laverda) a kezelt területről betakarított termés 40 ha átlagában elérte 9,0 t/ha mennyiséget.

A Goemar BM-86-tal történt kezelés látványos hatása szőlőültetvényben volt tapasztalható. Cserszegi fűszeres ültetvényünkben a jégverést követő – 10 napos intervallummal kétszer megismételt – kezelés után a növényállomány gyorsan regenerálódott, a hajtások megújultak, így a súlyosan károsodott főtermés ugyan kiesett, de a másodtermés csökkentette veszteségeinket.

A Multoleo hatásáról hasonlókat tudok mondani. Napraforgóban (NK Kondi) a kezelés hatására a növények tovább maradtak zöldek, aminek köszönhetően a deszikkálás ugyan csúszott a kezeletlen táblarészhez képest, azonban a betakarított termés elérte a 4,9 t/ha mennyiséget. Kijuttatását csillagbimbós állapotban végeztük, gombaölő szerrel együttesen, 2,0 l/ha dózisban, 250 l/ha vízmennyiséggel. Repcében (Hibrirock) a Multoleo-t kora tavasszal, a szárormányos elleni védekezés során juttattuk ki, amelynek eredményeképpen a kezelt területről 3,9 t/ha termést takarítottunk be.

A kezelt területről betakarított termés minősége is jónak volt mondható. Bár véleményem szerint a minőségi termés elérése egy komplex, több tényező által alakított folyamat, meggyőződésem, hogy ebben a biostimulátor készítményeknek is fontos szerep juthat. Ezért a továbbiakban is használni fogom a készítményeket és bátran ajánlom a gazdálkodóknak, próbálják ki és szerezzenek maguk is tapasztalatokat velük.

 

A cikksorozat I.része itt érhető el.

 

(x)

Hirdetés

Fókuszban

Facebook