Gépesítés

Technika

A hét témája: íme a legújabb fejlesztések a rotációs kaszáknál

Napjainkban legelterjedtebbek a tárcsás vágószerkezetű rotációs kaszák. Ezekből készül a legtöbb a világon, amelyek munkaszélessége egyedi kialakításban 1,5 és 4,2 m között változik, csoportos kialakításban pedig eléri a munkaszélességük a 11 métert is. Évente 50.000 db körül adnak el belőlük a világon.

Létrehozva:

|

Ezeknek 52%-a 3,2 méternél kisebb munkaszélességű, hátsó függesztésű oldalvágó rotációs kasza, 16%-uk 3,2 m feletti munkaszélességgel rendelkezik. Az eladott kaszáknak 24%-a pedig mellső függesztésű frontkasza. A dobos rotációs kaszákat kisebb mennyiségben, de többen is gyártják, illetve egyes gyártók kínálatában egyaránt megtalálhatók a dobos és a tárcsás kivitelek is (Claas Disco/Corto). A dobos- és tárcsás kivitelű rotációs kaszák is készülhetnek traktorra (elől és hátul) függesztett, illetve vontatott kivitelben.

A vontatott változatokat többnyire 3 méter feletti munkaszélességben gyártják. Elsősorban a függesztett tárcsás kaszákból képezhetnek kaszacsoportokat. Egy frontkaszából és egy hátsó függesztésű oldalkaszából 5 és 7 méter közötti kettős, egy frontkaszából és két jobbra, illetve balra vágó hátsó függesztésű (butterfly) kaszából pedig 8 és 11 méter közötti hármas kaszakombinációk képezhetők.
A sokféle változat közüli választásnál figyelembe kell venni a kaszahasználat szempontjából számító gyep- és szálastakarmány-területet, az üzemeltető traktor teljesítményét és a szálas takarmányok betakarítási, illetve hasznosítási technológiáit is.

Dobos vagy tárcsás

A két vágórendszer között jelentős különbségek mutathatók ki. A dobos vágószerkezetű kaszák robusztus kivitelűek, nehezebbek, elsősorban rosszabb, egyenetlenebb talajú, természetes és ősgyepek kaszálására javasolhatók. Felső gerendellyel és hajtással készülnek, munkahelyzetben a dobok alatti csúszó tányérokkal kopírozzák a talajt. Nagyobb (0,6-1,1 m) a forgórészei átmérője és kisebb a fordulatszáma, dobonként rendszerint 3 db kés kerül felszerelésre. A munkaszélességük 1,8 és 4,8 m között változhat, de kettes, vagy hármas kaszacsoportok is képezhetők belőlük. Nagyobb a hajtási energiaszükségletük, ugyanakkor a dobok nagyobb tehetetlenségi nyomatéka következtében kiegyenlítettebb a teljesítményfelvételük. Mindig páros számú (2 vagy 4, ritkábban 6 db) dob található a kaszákon és kaszáláskor 1, 2, vagy 3 szűkített rendet képeznek. Nagy (3,2-4,8 m) munkaszélességnél a vontatott konstrukciók lehetővé teszik a független dobfelfüggesztéseket is, ezáltal jobb a keresztirányú talajfelszín-követésük. Ezeknél a kaszáknál kissé bonyolultabb a szársértő rendszerek beépítése. Az áruk is magasabb, mint a tárcsás kaszáké.

Az előzőekkel szemben a tárcsás kaszák könnyebb, finomabb konstrukciók. Alsó kaszagerendellyel és lepényhajtóműves alsó meghajtással készülnek, kisebb (0,4-0,57 m) átmérőjű, kétkéses, ovális vágótárcsákkal rendelkeznek, rendszerint a két szélső tárcsán kisebb terelődobbal. A vágótárcsák száma kaszagerendelyenként általában 5 és 9 között változik a munkaszélességtől függően. A munkaszélességük pedig zömében 2,0 és 3,8 m között alakul. Kopásálló csúszótalpakkal (papucsokkal) követik a talajfelszín változásait, általában kisebb-nagyobb áthidalással. Nagy anyagátömlési keresztmetszettel dolgoznak, kaszáláskor zömében terített rendet képeznek, könnyebben csatlakoztatható hozzájuk szársértő berendezés. Kisebb a hajtási teljesítményigényük, mint a dobos kaszáké. Sík, egyenletes felszínű, telepített gyepek és szántóföldre vetett szálastakarmányok minőségi kaszálására használhatók.

Előre mutató műszaki megoldások

A kaszák traktorhoz való csatlakozásához könnyen kezelhető függesztő kereteket, egyszerűen csatlakoztatható kardánhajtásokat és hidraulikus gyorscsatlakozókat alkalmaznak. A traktor kategóriaváltáshoz a függesztő kereteket úgy alakítják ki, hogy ISO II és ISO III hárompontos függesztőszerkezetekkel is kompatibilis legyen. A kaszagerendely felfüggesztésénél gyakoriak a gerendelyvégi csuklópontok, amikor azok egykaros szerkezetekként működnek, e helyett a gerendely központi királycsapos felfüggesztését alkalmazzák egyre többen. Ilyenkor a gerendely mérlegállásban, pontosabban képes követni a talajfelszín egyenetlenségeit (Claas Disco Contur, Krone Duo Grip, Lely Splendimo stb.).

Készülnek kaszák, kereszt és hosszirányú talajkövetéssel is (Kuhn). A kaszagerendely nyomásának csökkentését tekercsrugók beépítésével, vagy hidraulikus tehermentesítésekkel, illetve azok szabályzásával oldják meg. A mechanikus megoldásoknál a tekercsrugók számának és előfeszítésének változtatásával szabályozható a tehermentesítés és a tarlónyomás mértéke, míg a hidraulikus rendszereknél (Active Float, Combi Float) az olajnyomás változtatásával érik el a kívánt hatást. A kaszagerendelyeket akadályba ütközés okozta károsodás ellen rugós biztosításokkal védik, amely akadályba ütközés esetén lehetővé teszi azok hátrafelé történő kitérésüket.

Az ékszíjhajtásokat egyre inkább túlterhelés-védelemmel ellátott kardánhajtásokkal és szöghajtóművekkel váltják ki a gyártók (Krone, Lely). A dobos kaszák felső meghajtásánál is hosszabb (250 üó) kenési intervallumú kardánhajtások és gondozásmentes hajtóművek kerülnek alkalmazásra. A tárcsás kaszák meghajtásához egyre laposabb bolygó fogaskerekes lepényhajtóműveket alkalmaznak, homlok fogaskerekes (Claas, Krone), vagy kúpkerekes (Lely) hajtásokkal.

A vágótárcsák a kaszagerendelyek kinyúló hullámos előlapjára kerültek. Ezzel növekedett a tárcsák átfedése, javult a szinkronizációja és tisztább kaszálást valósítanak meg (MaxCut, Smart Cut Effect stb.). Normál esetben a szomszédos tárcsák egymással szemben forogva dolgoznak, és kisebb csíkokban hagyják maguk mögött a terített szálastakarmányrendet. Amennyiben az összeforgás irányában a tárcsák közötti átfedés kisebb, míg az elforgás irányában nagyobb, így a csíkozás mértéke minimális lesz (Krone). Ritkaságnak számít a Krone Easy Cut vágószerkezete, amelynél a szemben forgó fogaskerekek közé ún. „szatelit” fogaskerekek helyezhetők be, így a tárcsák forgásiránya megváltoztatható és a tárcsás kasza a munkaszélességen belül, egy középső szűkített rendet is tud képezni.

A kaszákon az ovális kialakítású, könnyen szerelhető kétkéses vágótárcsák alkalmazása szinte általános, amelyek egymáshoz képest 90o-ban elfordítva kerülnek felszerelésre. Folyamatosan jelennek meg újabb és újabb „áramvonalasított” tárcsakonstrukciók (Active Mow), egyre könnyebb szerelhetőségekkel. A tárcsahajtásokba egyre többen építenek be nyírószeges biztosításokat (Krone Safe Cut), amellyel megakadályozhatók a tárcsatörések és a hajtáslánc nagyobb műszaki hibái. A tárcsákon a gyors szerelés nélküli késcseremegoldások szinte általánosak, amelyekkel a törött, kopott kések cseréje, vagy csak egyoldali élességüket vesztett kések megfordítása csupán néhány másodpercet vesz igénybe. Ehhez csupán egy egykarú emelős célszerszám szükséges, amely a legtöbb kaszán az erre rendszeresített tárolódobozban, a tartalékpengékkel együtt megtalálható.
A tárcsás kaszagerendelyeken is a két szélső vágótárcsára terelődobokat helyeznek el, amelyek a széltől befelé terelik a lekaszált szálasanyagot, így a fogásszélességek a kasza után jól elkülöníthetők.

A legtöbb rotációs kasza szársértővel összeépítve is elérhető. A dobos kaszákhoz többnyire spirálvonalban elhelyezett műanyag, vagy fém V-formájú, vagy egyenes ütőujjakkal felszerelt szársértő dobokat építenek be (CV-rendszer), amely a kifejezetten a fűfélék szársértésére alkalmazható. Egyes típusoknál a burkolaton „állókések” is találhatók az intenzívebb szársértés érdekében. A tárcsás kaszákhoz sűrű ütőujjas, vagy fémbordás, illetve gumi nyílbordás szársértők (CRi) is választhatók, ez utóbbiak kíméletes (lapító) szársértéssel dolgoznak, így a pillangósok szársértésére is alkalmazhatók. Egyes kaszatípusokhoz ütőujjas és gumibordás szársértők is beszerezhetők, cserélhető kivitelben, így azok a mindenkori kaszálási feladathoz építhetők be.

A mai korszerű rotációs kaszákat alig kell karbantartani. A hajtóművek tartós olajozással készülnek, csupán időnként a kardáncsuklók és a forgócsapok zsírzása jelenti a feladatot.

agrotrend.hu / Dr. Hajdú József

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook