Agrárportrék
Balla Zoltán: A földimogyoróé a jövő
Dr. Balla Zoltán 2018-ban nyerte el a Jövő Agrárszakembere díjat. Mint fogalmazott: nagyon örült a komoly kitüntetésnek, amely széleskörű ismertséget hozott szakmai körökben számára.
Agrármérnök diplomáját 2011-ben, majd doktori fokozatot 2016-ban szerzett a Debreceni Egyetem, Agrártudományi Karán. 2017-től mindennapjainak része a magyar nemesítésű növényfajok vetőmagjainak népszerűsítése, vetésterületük növelése határainkon innen és túl.
Először termékfejlesztő mérnökként a Marton Genetics cégcsoportnál a martonvásári hibridkukoricák és kalászosok szántóföldi vetőmag kísérleteinek megtervezését, helyszínek kiválasztását, precíz kivitelezésének koordinálását végezte. Amihez minden évben kimagasló szakmaisággal állított be demonstrációs fajtakísérleteket, fajtabemutatókat. Ezek mellett kiegészülve, 4 éve a Marton Genetics, kormányzati és vállalati kapcsolatokért felelős vezetőjeként végzi szakmai munkáját a szakpolitikai döntéshozókkal.
2023 júniusában a Magyar Innovációs Szövetség, Agrártagozatának elnökévé választották.
Dr. Balla Zoltán nevéhez kötődik a földimogyoró hazai fajtáinak nemesítése, illetve üzemszerű termesztésének és feldolgozásának kialakítása.
„Nagy János professzorral együttműködve, 10 éve kezdte meg a földimogyoró hazai nemesítését, és szántóföldi termesztésének technológiai lehetőségeit kidolgozni. Célja volt, hogy a fajtanemesítés során a fajtajelöltek elismerése történjen meg a Nemzeti Fajtajegyzékben, valamint ezzel párhuzamosan a NÉBIH NKI a Közösségi Növényfajta Hivatal (CPVO) vizsgálatai után az Európai Uniós Fajtajegyzékben is elérhetőek legyenek a magyar fajták. Mára, 3 saját nemesítésű földimogyoró fajta fajtatulajdonosa.
„Napjainkban felértékelődik a növénynemesítés, hiszen még több olyan fajtára lesz szükség, amelyek megváltozott időjárási körülmények közepette is nagy biztonsággal megfelelő mennyiséget és minőséget teremnek”- mondta.
Jelenleg Zákányszéken 15 hektáron termesztenek földimogyorót. Kővári Róbert családi gazdálkodóval 7 éve végzik a földimogyoró szántóföldi termesztésének technológiai kidolgozását.
A földimogyoró alapvetően a Homokhátság növénye, de a környezeti feltételek mellett speciális agrotechnikai elemekre (vetőgép, betakarítógép) is szükség volt, melyet szintén itt a családi gazdaságban együtt dolgozott ki a termelővel.
A nemesítés mellett Dr. Balla Zoltán a teljes földimogyoró termékpályát is kiépítette kisüzemi körülmények között, melynek köszönhetően mára a földimogyoró minden részét képesek hasznosítani. Így készült el a fémzárolt vetőmag, a friss, pirított földimogyoró, a hidegen sajtolt földimogyoró olaj, valamint a héjból a földimogyoróhéj-brikett, mely kiváló fűtőértékkel bír.
A földimogyorót szezonálisan frissen pirítva árulja a családi gazdaság, illetve hidegen sajtolt olajat készítenek belőle. Az olajpréselés után visszamaradó melléktermékből abraktakarmány készül, a héjból pedig brikettet készítenek, amely fűtőanyagként szolgál a szárítás során.
Balla Zoltán szerint nagy potenciál van a földimogyoró termesztésében, hiszen a Kővári családi vállalkozás rentábilisan működhet, így nem meglepően nagy az érdeklődés a termesztése iránt.
„Más szempontból is a jövő növénye lehet a földimogyoró, hiszen nagy a szárazságtűrő képessége, a mi a folyamatban levő klímaváltozás idején, a jellemzően aszályos években kiemelten előnyös lehet, amit a rekord magas terméshozamok is igazolnak” – tette hozzá.
A jövőben továbbra is fő célja, hogy a „termőföldtől az asztalig” programot még nagyobb területen, iparszerűen meg lehessen valósítani, saját vetőmagból, hazai földön megtermelni, majd elkészíteni a GMO-mentes magyar terméket, ami lehet vetőmag, pirított mag, olaj vagy éppen mogyoróvaj.
agrotrend.hu