Agrárportrék

Dr Pálmai Ottó: Egy életmű dicsérete

 

Élete egyik legnagyobb meglepetésének tartja dr Pálmai Ottó, hogy jelölést kapott az Év Növényvédőse kategóriában 2020-ban. Az pedig mindennél jobban meglepte, hogy nemcsak megnyerte ezt a díjat, hanem a fődíjat, az Év Agrárembere díjat is megkapta.

Úgy tartja, felelősséggel is jár ez a kitüntetés, amelynek igyekszik megfelelni nyugdíjasként is, hiszen társadalmi szerepvállalásait tovább folytatja.

Dr Pálmai Ottó agrárkémikus agrármérnőként végzett Keszthelyen, majd ott szerzett szakmérnöki diplomát is. 1986-ban ugyanott egyetemi doktori fokozatot ért el, utána rendszeresen tartott előadásokat agár-környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági, talajvédelmi témakörökben.

Fotó: Pálmai Ottó

Egyetemi tevékenysége elismeréseként címzetes egyetemi docens kinevezést kapott. A hivatali munkája mellett közel 100 szakcikket írt és 25 országban járt hivatalos úton.

A Fejér megyei növényvédelmi és talajvédelmi intézmény igazgatójaként – amit 25 évig töltött be- munkássága elismeréseként kitüntetést kapott a környezetvédelmi, a honvédelmi és az agrárminisztertől is.

2004-ben Fejér megye Közgyűlésétől megkapta a Széchenyi Viktor díjat, ami a közgyűlés legnagyobb agrár kitüntetése. 2014-ben a Köztársaság Elnökétől a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, valamint a Pannon Egyetem vezetőségétől a Pannónia Felsőoktatásáért Díjat vehette át, miközben Velence díszpolgára kitüntetést is megkapta.

20 éve elnöke az Agrárkemizálási Társaságnak, ahol évente 4 alkalommal tartanak rendezvényeket neves előadókkal, amit aktív vita követ.

Ez idáig 3 szobrot és 2 emléktáblát állítottak kezdeményezésére és szervezésében, ahol helyszíni megemlékezéseket is szervez.

Tagja az Év Agrárembere és  Magyarország Legszebb Birtoka zsűrijének, illetve a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarának, emellett több MTA bizottság munkájában is aktívan részt vesz.

Büszke arra, hogy a Keszthelyen működő Georgikon Alapítvány elnökeként több hónapos erőfeszítésnek köszönhetően sikerült hozzájárulnia ahhoz, hogy éppen a tavalyi évben 225 éves Georgikon, Európa elsőként létrehozott agrár felsőoktatási intézménye tovább működhessen.

Miután megtalálta a méltó utódját, lemondott az elnöki tisztségéről, jelenleg az alapítvány kuratóriumi tagjaként tevékenykedik, illetve a volt munkahelyén, Velencén található Növényvédelmi és Talajvédelmi Gyűjteményt gondozza, ami kuriózum a világban.

Szabadidejében a Sukorón, illetve a Balatongyörökön található családi szőlőbirtokon dolgozik. Büszke arra, hogy idén februárban, a Kossuth rádió „A Nagyok” című riportműsorában szerepelt, amely bemutatta egész életművét.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés