Élelmiszergazdaság

Piac

Omega3: ezért keresik a vevők

Az árérzékenység ellenére megnőtt a vásárlók igénye az egészséges élelmiszerek iránt. Kitüntető figyelmet kapnak például az Omega3 zsírsavakban gazdag termékek: ezek egyike a tojás. Vajon miért van az, hogy az ilyen tojások halszagúak? A különböző vizsgálatok ezt kutatják és erre megszületett a magyarázat is.

Az állattenyésztők a közvélekedésekkel ellentétben nem csak azért etetnek Omega3 zsírsavakban gazdag takarmányt a tyúkokkal vagy a sertésekkel, hogy az élelmiszerek sokkal egészségesebbek legyenek, hanem hogy ez a telítetlen zsírsavakban gazdag készítmény mindvégig pozitív hatást gyakoroljon a haszonállatok fejlődésére. Bázár György, az Adexgo Kft. kutatásvezetője azt vizsgálja hosszabb ideje, hogy a magasabb hozzáadott értékű bevitel során a különböző termékekben hogyan alakul a zsír, a fehérje és szárazanyagtartalom és milyen aromaváltozások jelentkeznek ezekben az élelmiszerekben. Ezeknél van jelentősége a takarmányozásnak, a genetikának, vagy a környezeti hatásoknak.

Egyetértek azokkal, akik valóban nem szeretnék, hogy a tojás halszagú legyen. Igen kiterjedt vizsgálatokat végzünk ezért a tojás mellett a húsoknál és a tejnél is ezzel kapcsolatban. Fogyasztókkal és profi érzékszervi bírálókkal egyaránt nagyon alapos elemzést készítünk egyes termékekről, de mivel ezek gyakran időigényesek és költségesek, ezért az automatizált technikák és az objektív műszeres vizsgálatok szerepe felértékelődött. Arra törekszünk, hogy összevethetők legyenek az eredmények a világ különböző pontjain is térben és időben, így műszeres technikákat is alkalmazunk a humán érzékszervi vizsgálatok mellett. Ezért is terjed az elektronikus orr és nyálvizsgálat, amely első hallásra furcsán hangzik. Ez azt jelenti, hogy a szilárd, folyékony, vagy gáznemű anyag körül kialakuló illattérből mintát veszünk az elektronikus orrvizsgálat során, s ezt a gőzteret megvizsgáljuk. Az ebből kialakuló elektronikus jelet pedig feldolgozzuk és a különböző minták illatprofiljait összevetjük -nyilatkozta a szakember.

A halolajra és lenmagra alapozott takarmányozásnál az aromaváltozás tehát azért jelentős mértékű, mivel megváltozik egy terméknek a kémiai összetétele, vagyis az íze, az illata és az állaga. Eddig a megszokott módszer a nagy mennyiségű, hidrogénezett telített zsírok etetése volt az állatokkal, ezért a telítetlen zsírsavtartalmú, tehát egészségvédő takarmány az élelmiszerben aroma és állagváltozást eredményez. Erre vonatkozóan számos technológia áll rendelkezésre, amelyeket a gazdaságok alkalmaznak. Bázár György szerint az élelmiszeripar felfigyelt a minőségi alapanyagra, de szerencsés helyzetnek is örvendhet másik oldalról, mert az állattenyésztő telepek is mindent megtesznek – a piac elvárás mellett – azért, hogy a megtermelt állati termék valóban jó minőségű legyen. A feldolgozóknak ezek után nincs szüksége különböző utólagos manipulációra, ezért a magasabb hozzáadott értékkel ellátott termékek védik azegészséget.

Ezeknek az úgynevezett nagyobb hozzáadott értékű, egészséges élelmiszereknek tehát megváltozik az aromája, de a kutatások arra irányulnak, hogy ezek az összetevők minél nagyobb számban jelenjenek meg a különböző termékekben úgy, hogy közben a vásárlók ne érezzenek semmilyen változást a korábbiakhoz képest. 

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés