Élelmiszergazdaság

Piac

Nehéz idők járnak méhekre és méhészekre egyaránt

Az idén szinte nem akadt olyan mézelő növény, amely nektárjának begyűjtése ne ütközött volna valamilyen akadályba a rovarok számára.

Létrehozva:

|

Összességében gyenge évet zárt a méhésztársadalom. A termésben jelentős visszaesés mutatkozik országszerte.

– A legkorábban a repcét gyűjtik a méhek – mondta Simonné Venter Éva, a környei Simon Méhészet vezetője. – Abban az időszakban, amikor ez a növény virágzott, az idén szinte végig esett az eső. Az elmúlt évek repceméz termésátlagának legfeljebb, ha a tíz százalékát sikerült elérni. Országosan és Komárom-Esztergom megye területén is voltak olyan méhésztársaink, akik repcemézet egyáltalán nem tudtak pergetni.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy az akácméz is nagyon kevés lett ebben az esztendőben. Ez azért megrázó, mert a méhészek többsége erre, a legkeresettebb mézfajtára fókuszált már a szezon kezdetétől. – Az akácot – gyakorlatilag – kétszer érte fagy – emelte ki a Simon Méhészet vezetője. – Az első még a rügypattanás idején. Másodszor a beporzás időszakában kaptak újabb mínuszokat a virágba borult akácfák. Azaz ebben a szezonban az akácméz mennyisége is alaposan visszaesett, ami a termelőknek jelentős bevételkiesést okozott. Aztán a napraforgó valamelyest árnyalta a képet, mert ez a kultúra jobban mézelt, de alapvetően nem tudott javítani a méhészetek helyzetén, sem a méz mennyiségén.

A napraforgó virágzása során azonban újabb gondokkal szembesültek a kaptártulajdonosok. A méhpusztulással. A méhészek mind a mai napig nem találtak ezekre az elhullásokra magyarázatot. Egyes feltételezések szerint némelyik szotyola fajtajellegéből adódtak a problémák Ez persze korántsem bizonyított. Minden esetre több méhészetben jócskán lecsökkent a rovarnépesség. Ezt úgy lehetne „illusztrálni”, hogy a háromfiókos kaptárakból egy fióknyi fullánkos eltűnt. Azaz a gyűjtőméhek állománya a harmadával lett kevesebb.

– A méhészek kanosszajárása azonban itt még nem ért véget – jegyezte meg Simonné Venter Éva. – A családok beteleltetése, feletetésé téli élelemmel megtörtént, ám már most akadnak kollégák, akiknél az állomány nyolcvan százaléka elpusztult. Nálunk még nincsenek ilyen problémák, mert rengeteget kezelést kapnak a családok. Három naponta atkát irtunk. Természetes alapú, környezetkímélő szerekkel végezzük a védekezést, de bizonytalan, hogy a méhek ezt így is mennyire viselik el vagy sínylik meg. Mivel elmaradt a várakozásoktól a méz mennyisége, így a pergetéssel is gyorsabban végeztünk. Ennek dacára a munka nem volt kevesebb.

A kisebb hozamok ellenére a méz ára nyomott. Mivel egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg a boltokban az úgymond harmadik országbeli „mézek”, és ez a felvásárlásoknál is érezteti a hatását. Többnyire ezek a mézek, illetve méhek virágot még elvétve sem láttak, illetve a rovarok rendszeresen antibiotikumot is „fogyasztanak”…

agrotrend.hu / kemma.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook