Élelmiszergazdaság

Piac

Modern lehetőségek és új ajánlások az élelmiszer-biztonság területén

Az élelmiszer-biztonságot korszerű nyomonkövetési rendszer nélkül nem lehet garantálni.

Létrehozva:

|

Nemzetközi szintre fejleszthetik nyomonkövetési rendszereiket a hazai élelmiszeripari vállalkozások a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Magyarországra adaptált szabványaival. Az ajánlásokat országos roadshow keretében a Debreceni Egyetem agrárkarán is bemutatták – tájékoztatott közleményében az egyetem.

A nyomonkövetési rendszer a nyugat-európai országokban már nem csak az élelmiszer eredete miatt meghatározó, hanem egyfajta piacvédelmi, piacszerzési eszköz is, miután az emberek egyre inkább egészségtudatosak.

Magyarország ezt felismerve 2015-ben hozta létre a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformot, melynek munkacsoportjai hús és hal, tej és tejtermék, bor és pálinka, valamint zöldség-gyümölcs ágazatokban dolgoztak ki globális szabványokon alapuló hazai megoldásokat. Ezeket ismerteti a platform egy országos roadshow keretében, melynek második állomása volt május 3-án a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara.

Elsőként csatlakoztunk a platformhoz, és oktatóink részt is vettek a zöldség-gyümölcs, a tej és tejtermék, valamint a hús- és halágazat szabványainak kidolgozásában. Mivel karunk kiemelt területként kezeli az élelmiszerlánc-biztonságot, egy GINOP-projekt keretében folyamatban van egy minősített élelmiszerlánc-infrastruktúra kiépítése campusunkon, illetve fontosnak tartjuk, hogy élelmiszermérnök-hallgatóink is tájékozottak legyenek a nyomonkövetési rendszerek terén, számukra külön képzést tartunk majd ezekről – mondta köszöntőjében Komlósi István, a MÉK dékánja.

A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform korszerű megoldásokat, automatizált eljárásokat ajánl a hazai élelmiszeripari gazdálkodók és cégek számára, hogy nemzetközi szintre fejleszthessék nyomonkövetési rendszereiket.

– A mai magyar vállalkozások döntő többsége megfelel a terület jogszabályi előírásainak, viszont nem olyan módszerekkel dolgoznak, melyek termelési- és költséghatékonyságot hoznának. Mi olyan modern lehetőségeket mutatunk a roadshow keretében, amiket eredményesen beilleszthetnek a folyamataikba – emelte ki a platform egyik alapítója, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. üzletfejlesztési igazgatója, Vatai Krisztina.

A GS1, a világ legelterjedtebb szabványrendszere amellett, hogy összehangolja az élelmiszerlánc szereplőinek tevékenységét, a fogyasztók számára is előnyökkel jár.

– Az élelmiszerbiztonságot korszerű nyomonkövetési rendszer nélkül nem lehet garantálni. A fogyasztó egyrészt megtudhatja ezáltal, hogy a választott termék élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan, és olyan információkhoz is juthat például egy csirkéről, hogy az hol kel ki a tojásból vagy éppen hol nevelkedett. Azt látjuk, ma már egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű tájékoztatásra – tette hozzá Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszeripari Főosztályának vezetője.

A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform roadshow-ja keretében, az ország 8 városában 600 vállalkozáshoz szeretné eljuttatni ajánlásait, az év második felében pedig képzéseket is tervez gazdálkodók és élelmiszerfeldolgozók számára.

agrotrend.hu / Debreceni Egyetem

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook