Élelmiszergazdaság

Piac

Idén is megválasztják az Év kenyerét

Idén is meghirdette kenyérversenyét a Magyar Pékszövetség, melynek első zsűrizése tegnap délután zajlott. Két kategóriában, Szent István-napi kenyér és az Innovatív kenyér címért versenyeznek a magyar pékek. A nagyközönség augusztus 20-án kóstolhatja először az idei év kenyerét.

Létrehozva:

|

Két körös szakmai zsűrizéssel bírálja el a Magyar Pékszövetség IX. Kenyérversenyére nevezett termékeket, melynek első fordulóját tegnap délután tartották – írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az első szakmai zsűri (Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja; Werli József, a Magyar Pékszövetség nyugalmazott szakmai titkára; Galicz István, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlati-oktatás vezetője) közel félszáz kenyérből választotta ki azokat, melyek a júliusi kiválasztók elé kerülhetnek.

A verseny idén két kategóriában indult: Szent István-napi kenyér és Innovatív kenyér. A több kategória célja, hogy bemutassa a magyar pékek kreativitását. Az Innovatív kategóriában – ami igen népszerű volt a versenyzők körében – gyógynövényes, fűszeres kenyereket neveztek. A megmérettetés pénzdíjas és a Magyar Pékszövetség tagjai mellett bármely magyar sütőipari vállalkozás indulhatott.  

Fotó: NAK

A verseny legfontosabb kategóriája a Szent István-napi kenyéré. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegére.

– A verseny minden évben megmutatja, a magyar pékek minőség iránti elkötelezettségét, a hagyományok tisztelete mellett nyitottak az újdonságokra is. Jól látszik ez azon, hogy sokan neveztek az Innovatív kenyér címre. Változatos, a fogyasztói trendeket kiszolgáló ízvilág, a gyógynövények és fűszerek egészségre gyakorolt jótékony hatásait megőrző technológia jellemzi a termékeket – mondta a verseny kapcsán Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

– A Szent István-napi kenyereknél sok szép termékkel neveztek, komoly verseny alakult ki. A hagyományoskenyér-jelleg nagyon szépen benne volt mindegyik termékben. Fantasztikus volt az innovációs készségük is a versenyzőknek: bátran nyúltak a fűszerekhez, gyógynövényekhez, kreatív anyaghasználatot láttunk, néhányan akár négyféle fűszert is ötvöztek.

A termékek külső megjelenése változatos volt, sok olyan terméket hoztak, ami már első látásra megfogja a fogyasztót. Összességében nagyon sok, kiváló minőségű kenyeret vizsgált a zsűri, a második fordulóban szoros versenyre készülhetünk – összegezte a tapasztalatokat a zsűrielnök Ilonka Boldizsár.  

Az első kör kenyereit az Ökumenikus Segélyszervezetnek adományozta a Magyar Pékszövetség. A IX. Kenyérverseny győztes termékeit augusztus 19-21. között a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja először a nagyközönség. A gyártó személyét, a kenyér történetét, összetevőit már augusztus elején a Szent István-napi ünnepségek parlamenti sajtótájékoztatóján bemutatja a Magyar Pékszövetség.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook