Élelmiszergazdaság

Fogyasszunk termelői mézet!

Létrehozva:

|

A vajas-mézes kenyér tízóraira és uzsonnára mindig nagy sláger volt általános iskolában. Most a méznek, ennek az édes éteknek a nyomába eredtünk a pécsi vásárcsarnokban, valamint tettünk egy kis kitérőt az almapaprika világába is.

Sokáig számomra a méz csak méz volt, és nem is voltam odáig érte. Most már azonban baráti a viszonyom a vele, és leginkább az nyűgöz le a méhek termékével kapcsolatban, hogy mennyi fajtája van. Hárs-, akác-, repce-, medvehagyma-, selyemfű-, gesztenyeméz, és még sorolhatnám – de ami biztos, hogy van miből válogatni. A méz felhasználási módja végtelen, tehetjük süteménybe, főételbe, italba, és így tovább, de amit jómagam kötök hozzá, az a torokfájásnak a csillapítása. Ha ennek a problémának a szele még épphogy csak megérint, már vesszem is le a polcról, hogy egy kanállal elfogyasszak belőle. És a legjobb, hogy most még több mindent megtudhatunk a mézről és a méhekről is, hiszen szeptember 2-ától a hónap végéig egy kiállítás keretében nyerhetünk bepillantást ebbe a titkokkal teli világba a csarnokban.

Forrás: pixabay.com

Eltérő világ, de az almapaprika is roppant egészséges, nagy adag C-vitamin található benne. Savanyúságként igen kellemetlen szituációkat szokott okozni, mert előszeretettel spriccel a szembe, de most egy olyan receptet hoztam, amely önmagában, vagy köretként is megállja a helyét húsokhoz, ez pedig a feta sajttal töltött almapaprika. 

Szükségünk van fél kiló almapaprikára, amit megtisztítunk a magjától. Egy csomag fetasajtot ízlés szerinte kikeverünk borssal, oregánóval és bazsalikommal. Apróra vágott snidlinget is adunk hozzá, majd megtöltjük vele a paprikát. Az eredmény egy, az ősz sárga színeiben pompázó, mutatós falat.

agrotrend.hu / bama.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook