Élelmiszergazdaság

Dinamikusak a magyar-üzbég agrár-együttműködések

Létrehozva:

|

 

Folyamatosan erősödnek az agrárkapcsolatok Magyarország és Üzbegisztán között – mondta Nagy István agrárminiszter, aki Aziz Voitov üzbég agrárminiszterrel egyeztetett szerdán, Szamarkandban.

A tárcavezető kifejtette, dinamikus a kapcsolat és aktív a kommunikáció a magyar és az üzbég vállalkozások között.

Fotó: kormany.hu, Fekete István

Nemcsak elméleti, hanem a projektek szintjén is zajlanak az egyeztetések és az együttműködések a két ország között. Nagy István kiemelte, az élelmezésbiztonság stratégiai kérdés, melyre mind a két ország nagy figyelmet fordít.

Fotó: kormany.hu, Fekete István

Az éghajlatváltozás jelentette kihívásokra, mint az aszály vagy a csapadékhiány közös válaszokat kell adnunk. A magyar szakemberekkel történő öntözés korszerűsítése és fejlesztése olyan lehetőség, amellyel élni kell a térségben. Üzbegisztán környezeti adottságai óriási kincset jelentenek, amit ki kell használnia az agráriumnak – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, a tudomány területén történő eddigi együttműködés remek alapot teremt, amire tovább kell építkeznünk. Nemcsak a hallgatók, hanem a kutatók cseréjére is nagy hangsúlyt kell fektetni, létre kell hozni közös kutatásokat és tudományos együttműködéseket.

Fotó: kormany.hu, Fekete István

Nagy István szerint tovább kell lépni és nemcsak a felső, hanem a középfokú oktatás vonatkozásában is együtt kell működnünk.

agrotrend.hu/kormany.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook