Élelmiszergazdaság

Piac

Destillata 2016: Pach Gábor a nemzetgyőztes

A hétvégén Grazban a Stefaniensaals-ban 250 nemzetközi vendég előtt tartották a Destillata idei eredménykiosztó gáláját. 11 országból 129 nevező 1093 párlattal vett részt a megmérettetésen.

Létrehozva:

|

Ahogy Wolfgang Lukas, a szervezőbizottság tagja elmondta „mára a Destillata egy olyan osztrák projekt, amely messze a határokon túlívelő megmérettetése a kiváló minőséget előállító mesterembereknek”.

Az ide verseny abszolút győztese Gerhard Liebl (Németország), a második Georg Hiebl (Ausztria), a harmadik pedig Fridolin Baumgartner (Németország).

Magyarországról 15 nevező 6 arany 23 ezüst és 33 bronz éremmel térhetett haza. A verseny történetében először egy magánfőző, Pach Gábor Zamárdiból lett a nemzetgyőztes, vagyis az összesített legjobb magyar nevező.

A pálinkák megmérettetésének nemzetközi porondja a Destillata, ami elvileg világverseny, és bármilyen nemes párlatok versenyeztetésére nyitva áll, a gyakorlatban inkább mégis egy tágabb értelemben vett közép-európai megmérettetése ez az elsősorban gyümölcs alapú italoknak. Jellemzően az osztrák, német, svájci, skandináv snapszfőzdék, az olasz grappafőzdék, a magyar pálinkászok és lengyel, cseh, szlovák, román párlatfőzők versenyeztetik termékeiket.

A beérkezett párlatokat kb. 10, egyenként 3 tagú zsűri kóstolja először, és készít elő egy szelekciót a fő, 3 tagú zsűrinek. A párlatok vegyi elemzésen is átmennek. A fő versenyen, a Destillata Classicon csak olyan italok indulhatnak, melyekben hozzáadott cukor nincsen.

Bronz, ezüst, és aranyérmeket kaphatnak a párlatok. A legkiemelkedőbb kapja meg az „Év párlata” díjat. A legtöbb díjat bezsebelt főzde lesz az „Év főzdéje”, a második ezüstérmet, a harmadik bronzot kap. Van „Év felfedezettje” díj, illetve Németország, Olaszország és Magyarország nemzeti bajnokot is avat.

 

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook