Agrárpénzek

Piac

Jelentős árcsökkenés a javuló terméskilátások miatt

Augusztus közepére megerősödtek a jó eredményekről szóló hírek és ez tovább csökkentette az áremelkedés valószínűségét – legalábbis a legtöbb terméknél.

Létrehozva:

|

A legfrissebb becslésében az USDA (az USA Mg.Min.-a) több, nem teljesen váratlan, de a piac részéről előzetesen ’nem-beárazott’ adatot közölt és ez jelentős árcsökkenést eredményezett a következő tőzsdenapon.

Elsőként kiemelésre érdemes a búza várható termésének növelés Oroszországban, az eddigi várakozáshoz képest 5 millió tonnával emelkedett a volumen és ez 7 %-kal haladja meg az eddigi becslésben várt értéket. Hasonló növekedést jelent a tavalyi eredményhez képest is és a 2015-ben betakarított mennyiséghez képest már 15 millió tonna a többlet!

Ez azt is jelenti, hogy az exportra rendelkezésre álló mennyiség két év alatt közel 25 %-kal lett nagyobb és jelentősen meghaladja a 30 millió tonnát. Ez egyértelműen világ első helyezést jelent.

Az egyéb régiók közül főként Kanada és az Egyesült Államokbeli termésnél várnak némileg alacsonyabb termést, míg ez EU28-ak esetében inkább csak korrekció történt a számokban. Ennek eredményeként a Fekete-tenger térségi export potenciál meghatározza a világpiaci helyzetet és ezáltal az árak alakulását is. Az elmúlt héten ez már érzékelhető volt,

a hét elejei szintekhez képest a jegyzések az orosz búzára 2-3 USD/to-val lettek alacsonyabbak, immár 195,-USD/to alá kerültek.

Az orosz búza 12,5 % fehérjetartalmú és a minőséggel kapcsolatos várakozásokat mutatja, hogy a rendszeres adatközlésekben az ukrán búzára ezzel a minőséggel kevesebb a jegyzés, a távolabbi határidőkre csak 11,5 % fehérjetartalmú árura van árindikáció. Az elmúlt években a különbség nagyjából 10 USD/to-t tett ki a két kategória között, most a különbség 13-14 USD/to.

A három fő exportőr adatai is mutatják, az idei verseny Európában a búza exportjára fokozódni fog és mivel a francia termés minősége az idén jobb, mint a tavalyi volt, így a Földközi tenger térségébe irányuló értékesítésre is nagyobb nyomást gyakorolhat majd.

Számomra a legnagyobb meglepetés a jegyzések alakulásában a kukoricánál következett be. A becslés gyakorlatilag igazolta, hogy az elmúlt évektől eltérően a termelés globális szinten alacsonyabb lehet, mint a felhasználás, ennek következtében a készletek csökkenhetnek és az árak csökkenését ezek alapján nem vártam.

Konkrétan a csütörtöki zárás előtt elkezdődött és a pénteken folytatódott közel 5 EUR/to-s áresés az európai piacokon szinte minden szempontból meglepetés. Az esés nem itt kezdődött, hanem az USA-ban és az ottani elemzések ki is emelik, hogy ez az ármozgás ú.n. követő mozgás volt, az alapot itt az jelentette csak, hogy a piac által várt várható átlaghozam szintjét az előrejelzésben csak kisebb mértékben csökkentették, mint azt a piac várta.

Így most a várható termés 359,5 millió tonna, miközben az előzetes számítások 355 millió tonna alatti eredményt vártak.

Ez szinte az egyetlen olyan tényező, ami indokolja az árak csökkenését.

Ezek eredőjeként alakultak ki az alábbi árak péntek estére és a következő hét megint csonka lesz az augusztus 15-ei szünnap miatt így igazi új mozgásokat várhatóan csak a hét második felében tapasztalhatunk majd.

agrotrend.hu / BG

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook