Agrárpénzek

Piac

A korábbi évek nyereségét élik fel a termelők

Egyelőre minden adott ahhoz, hogy a szántóföldi növénytermesztésben jó-közepes év legyen az idei, pénzügyileg azonban lehetnek még gondok. A világpiaci árak miatt félő, hogy elvész a nyereség.

Bár nem kiugró, összességében jó-közepes évet várnak a mezőgazdaság egészében meghatározó szántóföldi növénytermesztésben. Bár az aratásig, valamint a kukorica és napraforgó őszi betakarításáig még sok idő hátra van, és az időjárás is közbeszólhat, jelenleg úgy tűnik, hogy alapvetően pozitív várakozásokkal nézhetnek a jövőbe a gazdák.

Az őszi kalászosok és a repce vetései ígéretesnek tűnnek, és a belvíz sem okozott akkora kárt a földeken, mint azt a gazdák eleinte hitték – mondta el a Világgazdaságnak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Vancsura József szerint az őszi vetések alapvetően jól teleltek át, a szélsőségek, így a belvíz, máshol pedig a csapadékhiány csak a vetésterület kisebb részén okozott gondot. Ezért a nemzetgazdasági szinten is kiemelten fontos búza termése idén jó közepesre várható. „Közel egymillió hektárnyi betakarított területre számítunk, amely alapján akár 4-5 millió tonna búza is lehet. Sok múlik a következő időszak időjárásán, kellene ugyanis a csapadék” – mutatott rá az elnök.

Vancsura József szerint a tavaszi vetésű, szintén jelentős tételt kitevő növények, így a kukorica és a napraforgó vetése is jól halad, napokon belül befejeződik. A kukorica esetében ugyan kisebb termőterületen takaríthatnak be termést, mint tavaly, ám a kismértékű szárazság miatt egyelőre nagy gondok nincsenek. A nagy tételben exportált napraforgó vetése is gond nélkül zajlott le.

Nagyobb probléma ugyanakkor az, hogy az árak olyan alacsonyak, hogy a legtöbb szereplő nem tud érdemi nyereséget termelni, sőt, sokuk működése veszteségbe fordul át. „Jelenleg 40 ezer forintot kínálnak a búzáért, az új termésre pedig már ennyit sem. Ezek tragikusan alacsony árszintek” – mondta lapunknak Vancsura József. Mindez azért is rossz hír a gazdáknak, mert korábban néhány éven át jelentős nyereségre tettek szert. „Félő, hogy az előző években elért eredmények a mostani árszintek miatt lassan elkopnak” – vélekedett az elnök.

A borús hangulat amiatt is tartós, mert egyelőre nem reménykedhetnek a gazdák javulásban. Általánosan jellemző, hogy tartósan alacsony gabonaárakra számítanak idén is a világ terménypiacain. A jó gabonatermesztőnek, de a világpiaci árakhoz igazodónak számon tartott Magyarországon is a globális trendeket követő ármozgásra kell felkészülni, ez pedig érdemi áremelkedést nem vetít előre. A háttérben a jelentős globális készletek, és az elmúlt évek alapvetően jó, egyes helyeken kiemelkedő terméseredményei állnak. A tartósan alacsonynak bizonyuló kőolajárak tovább súlyosbítják a helyzetet azzal, hogy alacsonyan tartják a helyettesítő alapanyag, a kukorica árát is. Míg évekkel ezelőtt a drága kőolaj miatt a biodízelipar szerte a világon jelentős mennyiségű kukoricát vásárolt fel, mára a kereslet visszaesésével a kukoricaárakat is padlóra küldte.

Bár a gazdák idei éve pénzügyi értelemben biztosan nem lesz kiugróan sikeres, komoly aggodalomra – legalábbis a növénytermesztésben – még nincs ok. „A tapasztalataink szerint a szántóföldeken gazdálkodó szereplők a jelenlegi alacsony árak mellett is képesek a likviditásukat fenntartani” – mondta el a Világgazdaságnak az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője. Hollósi Dávid kifejtette: ennek a gazdálkodói körnek jelentős megtakarítása van, és ha mégis ideiglenes segítségre van szüksége, a stabil integrátori vagy banki kapcsolataihoz fordul.

Más a helyzet ezzel szemben, ha állattartási tevékenység is van. Az alacsony abrakárak ugyan kedvezők ilyenkor, ám az élő állatok, állati termékek ára nagyon mérsékelt szinten mozog, és semmi sem mutat az áremelkedés felé – emelte ki a szakértő. Hozzátette: a sertéstartók, tejtermelők közül sokan veszteségesek, közülük csak a leghatékonyabbak tudnak nullára kijönni, és ennek is sokszor előfeltétele a korábbi fejlesztés.

agrotrend.hu / világgazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés