Agrárpiac

Piac

Van és lesz bőven búza

Jó gabonatermés várható 2016-ban. Az előrejelzés szerint 2543 millió tonnát takaríthatnak be idén, ami alig 0,7 százalékkal kevesebb a legendás 2014-es adathoz képest. Elkészült az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kétéves jelentése.

Létrehozva:

|

Az idei már a negyedik év a sorban, amikor a búzatermelés várhatóan meghaladja a felhasználás mértékét, ezzel a világ legjelentősebb gabonájából tizenöt éve nem látott mennyiségű készletek állnak rendelkezésre, legfőképp az Egyesült Államok és Kína raktáraiban. A búza felhasználása még valamelyest csökken is, miután a gazdák egyre nagyobb mértékben használnak kukoricát takarmányozásra.

Jó gabonatermés várható 2016-ban. Az előrejelzés szerint 2543 millió tonnát takaríthatnak be idén, ami alig 0,7 százalékkal kevesebb a legendás 2014-es adathoz képest. A szervezet a múlt havi Gabonakészletek és -igények gyorsjelentéshez képest 17 millió tonnával felfelé korrigálta az értéket a búza és a kukorica esetében, a valószínűsíthető jobb termésátlag következtében. Ehhez képest a világ gabonaigénye várhatóan 2 546 millió tonna lesz, a globális gabonatartalékok pedig elérhetik a 642 millió tonnát. A gabonafélék nemzetközi kereskedelme becslések szerin közel 2 százalékkal lesz kisebb 2015-höz képest.

agrotrend.hu / FAO

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook