Agrárpiac

Piac

Mernek hitelt felvenni a gazdák, és hatékonyan is használják fel azt

2013-tól töretlenül növekszik a hitelállomány, 2017 második negyedévére már meghaladta a 655 milliárd forintot – mondta el az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságnak az OMÉK területére kihelyezett ülésén Czerván György.

Létrehozva:

|

Fordulat tapasztalható a mezőgazdaság finanszírozásában, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte, hogy az utóbbi években folyamatosan nőtt a mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozások hitelállománya, és az ágazat képes hatékonyan felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat – olvasható az FM szerdai közleményében.

Czerván György a hazai agrár- és élelmiszeripari finanszírozás adatait részletezve elmondta, 2013-tól töretlenül növekszik a hitelállomány, 2017. II. negyedévére már meghaladta a 655 milliárd forintot, ezen belül az egyéni gazdaságok részesedése csaknem 315 milliárd forint. Ezen források nagy hatékonysággal hasznosulnak, ráadásul más ágazatokhoz képest nagyon nagy a visszafizetési arány és kevés a csődbe jutott vállalkozás. Az államtitkár úgy fogalmazott: a gazdaember hagyományosan nehezen vesz fel kölcsönt, de szégyen számára az, ha azt nem tudja törleszteni. Ezt a mentalitást egyébként a bankszektor is észrevette, és szívesen hitelez mezőgazdasági termelőknek.

A mezőgazdaságban elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozások élnek a hitelfelvétel lehetőségével, mellettük az állattenyésztők és a kertészek használnak fel külső forrásokat a kiadásaikhoz. Az élelmiszergazdaság szereplői közül a gyümölcs-, zöldségfeldolgozással, a húsfeldolgozással és tartósítással, valamint malomipari termékgyártással foglalkozó cégek vezetnek.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár elmondta: a hitelállomány növekedésének elsődleges forrása a Növekedési Hitelprogram volt. A 2 800 milliárd forintnyi forrásból 480 milliárd került a mezőgazdaságba, segítve ezzel 39 ezer vállalkozás munkáját. Jelenleg is többféle forrás áll rendelkezésre az agráriumból élők számára. Folyamatosan elérhető a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes kamatozású hitelprogramja, az Agrár Széchenyi Kártya adta számos lehetőség, vagy az a kamat- és költségmentes hitel, amely az időjárási kárt szenvedett, vagy piaci zavarokkal küzdő ágazatok túlélését segíti. Az agrárhitelek mintegy ötöde mögött már ott áll az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, amely állami kezességet nyújt a hitel felvételéhez.

A kormányzat további hitellehetőségek meghirdetését tervezi, ezek közül kiemelhető az MFB Nemzeti Gépfinanszírozási Programja, vagy a Mikrofinanszírozási hitelalap felállítása, kifejezetten a mezőgazdasági termelő vállalkozások számára.

agrotrend.hu / FM

Fotó: Pixabay

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook