Agrárpiac

Piac

Megviselte a szőlőt a vihar – milliárdos károk

Milliárdos károkat okozott az elmúlt napokban az eső és a jég az ország különböző részein a mezőgazdaságban. A legnagyobb vesztes a szőlő, de komoly kár érte a gyümölcsösöket is.

Létrehozva:

|

Még tart a károk felmérése a hazai szőlőkben és gyümölcsösökben azok után, hogy szerdán komoly vihar és jégeső érte el az ország egyes részeit. Míg egyes helyeken semmi kirívót nem tapasztaltak, addig Szombathelyen, több helyen Vas megyében, valamint Veszprém térségében és a Balaton északi partján rendkívüli károkat okozott a mostoha időjárás. Leginkább a szőlőt viselte meg a nyári vihar, ezen felül egyes gyümölcsösöket is elvert a jég. Egyelőre nincs pontos adat, de úgy tűnik, hogy milliárdos nagyságrendű a kár országos szinten.

Tegnap már a reggeli óráktól megkezdték a hegybírók a károk beazonosítását. „Pontos, számszerűsített károkról még nem tudok beszámolni, de az biztos, hogy komoly problémákat okozott a jég például Badacsony, valamint Balatonfüred, Csopak térségében, ezen felül a Somlói borvidéken. A legsúlyosabb veszteség minden bizonnyal Lesencetomaj térségét érte” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Légli Ottó. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke kiemelte: máris jelezték a Földművelésügyi Minisztérium felé, hogy a kárenyhítési alapot meg kell nyitni.

Erre minden bizonnyal valóban szükség is lesz, mert bár az ország egyes részeit elkerülte a vihar, máshol szinte teljes pusztítást végzett a jég. Lesencetomaj mellett akadt termelő, aki több mint félkilós jégdarabot is talált a szőlőjében. Ebben a térségben gazdálkodik Kázsmér János szőlész is, akinek mintegy 70 hektárnyi területét tarolta le a jégeső. „Nehéz megmondani, hogy mekkora a kár, de úgy vélem, a szőlőm 80-100 százaléka tönkrement. A jég által elvert szőlő miatt a még épen maradt bogyók is tönkremehetnek később” – mondta el a lapnak. A vállalkozó szerint a kárenyhítés nem lesz elegendő a problémák orvoslására, ezért felvetette, hogy kedvezményes MFB-hitelt kaphatnának a pórul járt termelők a veszteségek áthidalására. „Nem ingyenpénzt kérünk, hanem egy kedvezményes, a Növekedési Hitelprogram kondícióival megegyező hitelt, amely segíthetne a veszteségek pótlásában” – tette hozzá a szőlész.

A vihar szeszélyeire jellemző, hogy például a Lesencétől nem túl távoli Sümegen megúszták a szőlők a pusztítást, ám az innen szintén nem nagy távolságban elhelyezkedő Somlón megint komoly károk keletkeztek.

„Bőven 50 százalék feletti a pusztulás aránya a Somló hegyen” – mondta el a Világgazdaságnak Tornai Tamás helyi borász, a HNT korábbi elnöke, aki lapunknak a szőlősorok járása közben adott interjút. Gyakorlatilag nem maradt ép tőke, az érintett szőlőkben legalább 30 százalékra becsülném a veszteséget, de vannak tőkék, amelyek teljesen tönkrementek. Ez viszont csak a termésveszteség, amelyre még a most esedékes munkák további költségei rakódnak. A tőkékről ugyanis el kell távolítani a sérült részeket, amelyek további gondokat okozhatnának – mondta el Tornai. Jégverés esetén ugyanis a kevéssé sérült bogyók akár be is gyógyulhatnak, ám a komolyabb jégkár miatt a rothadás továbbterjedhet a szőlőben.

A Somlói borvidéket sem egyformán érintette a vihar. Míg a bortermő területhez tartozó Ság-hegyen nem esett komoly kár, addig a névadó Somló hegyen a pusztítás jelentős. Tornai Tamás a lapnak úgy becsülte: csak ezen a hegyen megközelítheti a kár az egymilliárd forintot.

Nemcsak a szőlőket, hanem a gyümölcsösöket is súlyosan érintette a vihar, illetve a jég. A Balaton-felvidéken jelentős állománya van az almának, a kajszi- és őszibaracknak, valamint a mandulának. Ezeket az arrafelé kirívóan súlyos jégeső komolyan károsította. Ezenfelül a sok eső is gondot okozott például Csongrádban, valamint egy nappal korábban a Nyírségben elszigetelt jégeső pusztított – közölte Ledó Ferenc. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke hozzátette: a pontos felmérések még a gyümölcsösök esetében is zajlanak, de az látszik, hogy a kár a Dunántúlon a legnagyobb.

agrotrend.hu / VG

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook