Agrárpiac

Piac

Megtépázta a meggyet a fagy Európa-szerte

Az európai meggytermés jelentősen csökkent az Unióban 2017-ben, mert szakértők szerint a nagyobb meggytermesztő országokban több helyen fagy sújtotta az ültetvényeket. Lengyelországban 30-60, egyes régiókban akár 75, Szerbiában 20-50, Németországban pedig 50 százalékos a terméskiesés

Létrehozva:

|

fotó: 123RF

Az EU belső piacán évek óta Magyarország a legnagyobb frissmeggy-exportőr, a vezető importőr pedig Németország. Az unió frissmeggy-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt 2016-ban, amikor a kivitel 35 százalékkal 9,8 ezer tonnára csökkent, míg a behozatal 268 százalékkal 9,6 ezer tonnára ugrott az előző évihez képest.

A közösség legjelentősebb frissmeggyexportőre a harmadik országok felé Lengyelország (3,5 ezer tonna) volt 2016-ban, amelyet Magyarország (2,7 ezer tonna) követett a sorban. Az unió legnagyobb célpiaca továbbra is Fehéroroszország maradt, annak ellenére, hogy oda a felére, 5,8 ezer tonnára esett a kivitel. Meg kell jegyezni, hogy az EU 2014-ben még 9,5 ezer tonna meggyet szállított Oroszországba, ugyanakkor az embargó miatt e piac közvetlen elérési lehetősége megszűnt.

A közösség a legtöbb meggyet Szerbiából vásárolja, ahonnan 8,5 ezer tonna érkezett 2016-ban. Az unió belső piacán a legnagyobb fagyasztottmeggy-exportőr Lengyelország, importőr pedig Németország. A közösség fagyasztottmeggy-külkereskedelmi egyenlege pozitívra változott 2016-ban, amikor a kivitel 30 százalékkal 34,7 ezer tonnára, a behozatal 10 százalékkal 25,2 ezer tonnára nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az EU legjelentősebb fagyasztottmeggy-exportőre a harmadik országok felé Lengyelország (24-32 ezer tonna/év). Az unió legnagyobb fagyasztottmeggybeszállítója, Szerbia 21 ezer tonna fagyasztott meggyet szállított a közösségbe 2016-ban. Az unió a legtöbb fagyasztott meggyet (24,4 ezer tonna) Fehéroroszországba exportálta 2016-ban. A statisztika nem különbözteti meg a cseresznye- és a meggykonzervet, hanem együtt kezeli azokat.

A közösség belső piacán a legnagyobb cseresznye- és meggykonzervexportőr Magyarország, importőr pedig Németország. Az EU cseresznye- és meggykonzervkülkereskedelmi egyenlege negatív volt 2016-ban, a behozatal 9 százalékkal 11,2 ezer tonnára, a kivitel 2 százalékkal 9,8 ezer tonnára csökkent az előző évihez képest. Az unió legjelentősebb meggykonzervexportőre a harmadik országok felé Magyarország. Az Európai Unió fő exportpiacai Oroszország, az USA, Ausztrália, Mongólia, Svájc és Izrael.

fotó: 123RF

Magyarországon a meggy termőterülete közel 13 ezer hektár, amivel a második legnagyobb területű gyümölcskultúra hazánkban. Idén az előző évinél kevesebb, 55-60 ezer tonna meggyet takaríthatnak be, a termés csökkenését az okozza, hogy az áprilisi hűvös, csapadékos időjárás kedvezőtlenül hatott a virágzásra és a megporzásra. Emellett a szaktárca tájékoztatása szerint idén a fagykárok is jelentősek voltak.

A meggy alapvetően feldolgozóipari alapanyag, de a frissen, nyersen történő fogyasztás növelésében még nagyok a lehetőségek. A korábbi évek kedvező tapasztalatait követően az idén is ingyenes meggykóstolót tartottak a magyar termelők, hogy népszerűsítsék a gyümölcs fogyasztását és tudatosítsák az emberekben annak jótékony hatásait.

agrotrend.hu / AKI PÁIR

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook