Agrárpiac

Piac

Kitiltotta a magyar sertéseket Ukrajna is

Korábban Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea hozott hasonló intézkedést a magyar termékekkel szemben.

Létrehozva:

|

Ukrajna is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket a Heves megyében talált vaddisznótetemben kimutatott afrikai sertéspestisre (ASP) hivatkozva – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A hivatal tájékoztatása szerint Magyarország teljes területére szól a kitiltás, amelynek értelmében Ukrajnába tilos bevinni az afrikai sertéspestisre fogékony állatokat és reprodukciós anyagaikat, takarmányt, valamint az afrikai sertéspestisre fogékony állatokból készült termékeket, nyersanyagokat.

A Nébih korábban közölte, hogy április 21-én ASP betegséget igazolt a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén talált vaddisznótetemben, majd a szigorúan ellenőrzött zónán belül találták meg az újabb, ASP fertőzésben elhullott vaddisznót.

A hatóság az ASP megállapítása után kijelölte a fertőzött, valamint a fertőzött területen belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Megtiltotta továbbá a társas vadászatot, és az egyéni vadászatokat is feltételhez kötötte, így fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznó test vagy azok húsa nem szállítható ki.

Az afrikai sertéspestis – ami nem azonos a klasszikus sertéspestissel – az emberre nem veszélyes. A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih honlapján.

Az agrárkamara közleménye szerint minden rendben a hazai sertéshústermékekkel – A kórokozót kizárólag vaddisznókból mutatták ki, a magas szintű állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályok miatt pedig kizárt, hogy az emberre egyébként veszélytelen vírussal fertőzött termék kerüljön forgalomba.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook