Agrárpiac

Piac

Jót tett a szigorítás a paprikák piacának

A hegyes erőset jórészt itthon adják el, a kápia viszont kedvelt exportcikk. Várhatóan 20-25 ezer tonna étkezési paprikát, főként kápiát exportálunk az idén, elsősorban Németországba. Itthon a t. v. paprikát kedvelik, az éves fogyasztás családonként 15-16 kilogramm.

Az ekáernek köszönhetően egyre kevesebb kétes eredetű étkezési paprika érkezik Magyarországra. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: 2013-ban még 11 ezer tonna volt az import mértéke, tavaly már csak hét tonna, és az idén sem számít nagyobb behozatalra. Az import zömét decembertől áprilisig terítik a piacon, főként spanyol, jordán, egyiptomi és marokkói étkezési paprikát. Ledó szerint a hatósági ellenőrzések, az ekáer miatt nem mernek kockáztatni, feketén behozni szállítmányokat, ráadásul a magyar fogyasztók egyre tudatosabbak, egyre inkább a magyar terméket keresik.

Foto:123RF

Hajtatott paprika mintegy 1500-1600 hektáron terem az idén, a mostani becslések szerint 160-180 ezer tonnás termésmennyiség várható. Szabadföldön mintegy ezer hektáron termesztenek paprikát, elsősorban ipari célokra, konzervként, mélyhűtött áruként dolgozzák fel, de jut belőle a piacokra is.

Ledó Ferenc elárulta: családonként 15-16 kilogramm az éves fogyasztás Magyarországon. Itthon a fehér t. v. paprika a kedvelt, a fő exportpiacunkon, Németországban viszont a kaliforniai paprika, illetve a piros színű kápia.

Itthon a t. v. paprika rovására nő a kápia termőterülete. A megtermelt kápia nyolcvan százalékát exportáljuk. A németországi paprikafogyasztás csaknem két százalékát adja a magyar kivitel. A 20-25 ezer tonnás exportból jut Ausztriába, Csehországba, Svájcba és a skandináv országokba is.

Az elnök megjegyezte: a hegyes erős paprika száz-százhúsz hektárnyi területen terem, és a kilencvenkilenc százalékát itthon értékesítik. Ledó Ferenc úgy véli: a főszezonban, azaz június közepétől két-háromszáz forint lehet a t. v. paprika ára minőségtől függően, a kápia 25 százalékkal drágább. A hegyes erős darabja pedig hatvan-száz forint között mozoghat a nyáron.

agrotrend.hu/magyarhirlap

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés