Agrárpiac

Piac

Átrendeződőben a búza világpiaca

A nemzetközi mezőgazdasági piac idén jelentős változásokat mutat olyan okok miatt, mint az erős dollár, az olajárak zuhanása és a nagy terméshozam – írja a Wall Street Journal és rögtön példával is szolgál. Egy vállalkozó, aki Délkelet-Ázsia több malmának szállít búzát, az eddig gyakorlattal szemben már nem Ausztráliában, hanem Argentínában vásárol, mivel ott olcsóbb a gabona és nagy mértékben csökkentek a szállítási költségek.

Létrehozva:

|

Az erősödő dollár miatt ugyanakkor jelentős versenyhátrányba került az amerikai mezőgazdaság, és a Wall Street Journal szerint az orosz exportőrök megelőzik Kanadát és az Egyesült Államokat a világpiacon. Ráadásul a termés előrejelzések alapján Oroszország arra készül, hogy 23,5 millió tonna búzát exportáljon, szemben az USA 21,8, illetve Kanada 20 millió tonnájával. A világpiac két korábbi vezetőjének az elmúlt 44 során nem volt olyan alacsony a kiviteli rátája, mint amit a mostani előrejelzések mutatnak.

Foto:123RF

„Amíg a feltörekvő országok valutáinak zuhanása nem áll meg, az USA piacokat fog veszíteni” – jelentette ki Michael McDougall, a Société Générale SA New York-i szakértője.

Mindeközben Oroszország igyekszik kihasználni a helyzetet és nagyobb részesedést szerezni olyan biztos felvevő piacokon, mint Egyiptom, illetve szemet vetett Délkelet-Ázsia országaira is. Így növelni kívánja a Kínát, Indiát, Bangladest, Mianmart és Indonéziát magába foglaló térségbe irányuló mezőgazdasági termények exportját.

agrotrend.hu/sygenta

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook