Agrárpénzek

Piac

Belvízkárok kezelése az agrárkár-enyhítési rendszerben

A szokatlanul enyhe telet követő hosszan tartó esőzések következtében ismét a belvíz okozhat jelentős károkat a mezőgazdaságban. Az elmúlt hónapok csapadékos időjárásának hatására a talaj telítetté vált, illetve belvízzel borított területek alakultak ki, amelyek elsősorban az őszi vetésű növényeket károsíthatják. Az érintett termelők az agrárkár-enyhítési rendszerben jelenthetik be esetleges belvízkáraikat a vonatkozó szabályok alapján.

Létrehozva:

|

Az utóbbi hetek extrém csapadékos idõjárásának hatására fõként Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében alakultak ki belvízzel elöntött mezõgazdasági területek. A bekövetkezett belvízkárok agrárkár-enyhítési rendszerben történõ érvényesítése, és a késõbbi kárenyhítõ juttatásra történõ jogosultság érdekében a kárt szenvedett gazdálkodóknak elsõdleges feladata a belvízkárok határidõben történõ bejelentése.

A kárbejelentés a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján elérhetõ elektronikus kárbejelentõ felületen tehetõ meg a káresemény bekövetkezésétõl számított 15 napon belül. Belvíz szempontjából a káresemény bekövetkezése az az idõpont, amikor az adott területen termesztett növénykultúrán elsõ alkalommal észlelhetõvé válik a várhatóan 30%-ot meghaladó belvíz miatti károsodás.

A károsult termelõk a kárbejelentõ felületet a www.mvh.gov.hu honlapon az Elektronikus ügyintézés menüpont alatt, majd az ügyfélkapus bejelentkezést követõen érhetik el a Mezõgazdasági kockázatkezelési rendszer elnevezésû alkalmazáson keresztül. Az elektronikus úton történõ kárbejelentéshez szükség esetén a NAK falugazdászai nyújtanak segítséget.

Az agrárkár-enyhítési rendszer részletesebb támogatási feltételei és a további termelõi teendõk a Kapcsolódó anyagok között találhatók.

agrotrend.hu / FM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook