Agrárpiac

Piac

Alakuló tatár-magyar agrárkapcsolatok

Zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint feldolgozóipar területén valósulhat meg magyar és tatár együttműködés. A két ország között már létrejött agrárgazdasági kapcsolatok tovább bővülhetnek a jövőben.

Létrehozva:

|

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Tatár Köztársaságot képviselő Zabbarov Marat Azatovics, miniszterhelyettessel tárgyalt Budapesten. A földművelésügyi tárca helyettes államtitkára a kétoldalú megbeszélésen kiemelte: Magyarország és a Tatár Köztársaság közötti kapcsolatok kedvezően alakulnak, hazánkat és a tagköztársaságot nemcsak gazdasági, de kulturális közös alkotó munka is összefűzi.

A felek hangsúlyozták, hogy a két ország között már létrejött agrárgazdasági kapcsolatok sikeresek, ezért reményüket fejezték ki, hogy a jövőben új területeken is megállapodások születhetnek a magyar agrárvállalkozások egyre jelentősebb bevonásával.

Fotó: Pelsőczy Csaba, FM

A megbeszélésen a tatár fél kiemelten érdeklődött a fiatal mezőgazdasági termelők támogatásának lehetőségeiről Magyarországon. Feldman Zsolt tájékoztatást adott az Európai Unió Közös Agrárpolitikáján belül megvalósuló támogatási forrásokról, valamint arról is, hogy a magyar kormány milyen lehetőségekkel tudja helyzetbe hozni a fiatal gazdákat a vidékfejlesztési pályázatok kiírásakor.

A tatár fél elmondta: elsősorban a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint feldolgozóipar területén valósulhat meg együttműködés. Jelezték: a tatár vállalkozások a technológiák tervezésében, telepítésében érdekeltek, ebben számítanak a magyar partnerek segítségére.

Feldman Zsolt együttműködésről biztosította tárgyalópartnerét, továbbá megerősítette: a magyar Eximbank több partnerországban megvalósított, vagy tárgyalásokat folytat a mezőgazdasági projektek támogatását is finanszírozó együttműködésekről.

Az Oroszországi Föderáció Tatár Köztársaságának delegációja a Magyar Nemzeti Kereskedőház szervezésében látogatott Magyarországra.

agrotrend.hu / FM

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook