Agrárpiac

Piac

A tárolás mindig megtérülő tevékenység

A termés jó lett, jelenleg az értékesítés kedvező feltételeire várnak a Békés megyei Békésszentandráson, ahol az időjárás számottevően nem befolyásolta a betakarítást.

Létrehozva:

|

– Búzából 55 mázsás átlagtermésünk volt, ami az itteni körülmények közt jónak mondható, mivel viszonylag kedvezőtlen éghajlati és talajösszetételen gazdálkodunk – mondja a békésszentandrási Lénárt Zoltán (képünkön), akinek mintegy 200 hektáros művelés alatt álló földterületén 80 hektáron termett gabona – többségében búza és egy csekély árpa -, 120 hektáron pedig még kint áll a napraforgó.

A búza tenyészidőszakára vonatkozóan arról számol be, hogy a kezdeti fejlődési stádium után szárazság következett, de a termesztett fajta viszonylag jól tolerálta és kompenzálta az időjárásból származó problémákat.

– Normál tenyészidőszakot mondhatunk magunkénak, normál aratással. Bár kétszer volt egy-egy kis eső, de nem számottevő, egy-egy napra meg kellett állni, de a betakarítást ez lényegében nem befolyásolta.

A gazdálkodó elmondása szerint az így termett étkezési búzát jó minőségben sikerült betakarítani, majd betárolni.

– Jelenleg a piac kedvező alakulását várjuk az értékesítéshez. Ár szempontjából most nem a legkedvezőbb időszakot éljük, mert a felvásárlási árak nagyon alacsonyak. Az évek során megfigyeltem, hogy amikor sokat terem, akkor olcsó, amikor kevés, akkor drága a búza, de a mezőgazdaságban ezzel kell együtt élni. Az elmúlt 30 évben nekem egyszer volt olyan, hogy az ár is magas volt és sokat is termett, ami által jó évet sikerült zárni. A tendencia azonban azt mutatja, hogy a tárolás mindig megtérülő tevékenység. Mivel én családi gazdálkodó vagyok, nekem az adott év pénzforgalma a meghatározó, így év vége felé mindig szükséges értékesíteni a terményt. Jelenleg a bevizsgálások folynak, egybehangzó vélemények alapján toxinmentes, jó fehérje és sikértartalommal, tehát jó sütőipari értékekkel rendelkezik a termény, amire mostanra 40 000 forint és az alatti felvásárlási árak alakultak ki a piacon.

A felvásárlókra vonatkozóan Lénárt Zoltán elmondja, hogy nagyon óvatosak, és csak ismert felvásárlóknak adják el a terményt, akikkel az évek során már bizalmi viszony alakult ki. Ugyanez vonatkozik a még betakarításra váró napraforgóra is.

– A meghatározó növényünk, a napraforgó még kint van, jelenleg nagyon biztató képet mutat, de hogy a betakarítás, majd az értékesítés hogy sikerül, még kérdéses. Arra jókor jött az eső, a mag kiteljesedésének időszakában sokat kapott, aminek eredményeként most nagyon jót mutat, és ennek megfelelően a felvásárlási árak is egyre alacsonyabbak.

A termesztésben és értékesítésben egyaránt gyakorlott gazdálkodó azonban tudja, hogy az árak alakulásában elsősorban nem a magyar piac a meghatározó, ezért ebben az esetben is célszerűnek tartja az értékesítéssel várni valamennyit. 

agrotrend.hu / Csomós Éva

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook