Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Piac

Takarékbank elemzés: a hazai mezőgazdaság válságálló

A magyar mezőgazdaság alkalmazkodott a piaci kihívásokhoz, és a nemzetközi versenyhez – írta a Takarékbank az MTI-nek pénteken küldött elemzésében.

Az agrárium alkalmazkodókészségét a pénzintézet szerint a gazdák tavalyi bevételnövekedése bizonyítja – írta az Origo. A magyar mezőgazdaságban az Eurostat adatai szerint

A 3,5 SZÁZALÉKOS EU-ÁTLAGOT SOKSZOROSAN MEGHALADVA, MAJDNEM 15 SZÁZALÉKKAL NőTTEK A JÖVEDELMEK.

A kibocsátás 4,1 százalékkal bővült belföldön, miközben uniós szinten csökkenésbe fordult – tették hozzá.

A növekedést a Takarékbank adatai is igazolják, bár – mint írták – nem nőtt minden ágazat 2020-ban. Sok termelő megérezte a vendéglátás visszaesését, a baromfitartók kilátásait ráadásul a madárinfluenza is rontotta. Üdvözölték ugyanakkor, hogy

AZ AGRÁRMINISZTÉRIUM GYORSAN ÉS HATÉKONYAN TÁMOGATTA A GAZDÁKAT.

Fotó: AFP

Egy részüknek a gabona- és olajosmagvak magas ára is kedvező, bár ugyanezért a takarmányárak is magasak, ami megnehezítheti az állattenyésztők dolgát az első fél évben.

A Takarékbank bízik abban, hogy a gazdák a befolyó többletjövedelemből növelik a hatékonyságot, a hozzáadott értékeket, a feldolgozottság arányát. A kelet-európai és a balkáni versenytársak a következő években egyre olcsóbban termelhetnek, az EU pedig amúgy is a fenntartható, minőségi termelést ösztönzi. A beruházási ütem magas, annak megőrzéséhez a fenntarthatóságot és innovációt egyaránt szolgáló gazdálkodási szemlélet szükséges – olvasható a közleményben.

agrotrend.hu / Origo

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés