Agrárpénzek

Piac

Sokmilliárdos határidő jár le!

Május 23-a az uniós agrártámogatási kérelmek beadásának határideje.

Létrehozva:

|

Idén 4 milliárd forinttal támogatják a gazdák agrárbiztosításait, a növénytermesztés ugyanis kockázatos üzlet. Ha jön egy gyors fagy vagy aszály, elviszi a befektetett pénzt. Jelentkezni a mezőgazdasági támogatásokra ma éjfélig lehet.

Eddig 170 ezren nyújtották már be a kérelmüket, és hétfőn még egy-kétezer beadványt várnak – mondta el a Ma reggelben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke. Aki beadta kérelmét erre a határidőre, azt június 15-ig szankciómentesen tudja módosítani – tette hozzá Gyuricza Csaba.

Aki valami miatt nem tudta ezt megtenni, az is pótolhatja, de már csak szankcióval terhelten: minden egyes nap 1 százalékos támogatáscsökkenést jelent – hívta fel a figyelmet az elnök az M1 hérfő reggeli műsorában.

Egységes kérelmet a településen dolgozó falugazdászokon keresztül minden olyan gazda benyújthat, aki a termeléshez kötött támogatáson túlmenően területalapú támogatást is igényelne akár növénytermesztésre, akár állattartásra.

A támogatás a gazdák mindennapi tevékenységét segíti, de lehetőségeket nyit a jövőben a tevékenységek kiegészítésére, fejlesztésre és az esetleges kiesések pótlására is. A kapott összeget a mezőgazdasági tevékenységre lehet fordítani, ami növeli a versenyképességet, például növényvédő szerre, agrotechnológiai fejlesztésekre, meglévő eszközök korszerűsítésére, állatjóléti támogatások igénylésére, valamint állathigiénés lehetőségek fejlesztésére.

agrotrend.hu / hirado.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook