Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Piac

Így osztják szét a KAP forrásait, részletek

Jelentős változásokra készülhetnek a gazdálkodók az új agrártámogatási rendszerben. Bár az előző időszakban megismert és jól bevált támogatási elemek egy része a következő ciklusban is megmarad, a jövő év elejétől érvényes új szabályok komoly kihívások elé állíthatják a termelőket.

Az Európai Bizottság november 7-én hagyta jóvá a következő támogatási ciklus forrásainak elosztását célzó stratégiai tervet. – írta a Magyar Nemzet. Az új támogatási rendszerrel kapcsolatban Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztálya által szervezett online konferencián elmondta: megszokásból gazdálkodni és támogatást igényelni a jövőben nem szabad. Minden termelőnek előre meg kell terveznie, hogy melyek azok a támogatási elemek és elvárások, amelyeket be tud vállalni. 

Változik a területalapú támogatások összege

A helyettes államtitkár elmondta: az egyes pillér, azaz a közvetlen támogatások rendszere alapos átalakuláson esik át. A korábbi területalapú alaptámogatás megmarad ugyan, de a korábbihoz képest több zöldelvárás kapcsolódik hozzá. Erre a célra egyébként mintegy 1321 milliárd forint áll rendelkezésre, az egy hektárra jutó támogatás összege pedig a tervek szerint 147 euró (körülbelül hatvanezer forint) lesz majd. Ehhez kapcsolódik az agrár-ökológiai alapprogram, amelynek elemezi közül a gazdálkodók önkéntesen választhatnak majd. A zöldintézkedés teljes kerete 363 milliárd forint, az egy hektárra jutó támogatás mértéke pedig hektáronként nyolcvan euró (32 ezer forint) körül lesz majd.

Számos termeléshez kötött támogatás marad meg a következő években is, az étkezési burgonya azonban az európai uniós jogszabályok miatt kiesett a támogatható termények köréből. Ezen jogcímekre összességében szintén 363 milliárd forintot különített el a kormány.

Fotó: MTI

Jól járnak a fiatal gazdálkodók

A következő ciklus egyik legújabb eleme az úgynevezett újraelosztási vagy redisztribúciós támogatás, amelynek célja a támogatások igazságosabb elosztása. A program keretében az első tíz hektárra hektáronként nyolcvan euró támogatás nyújtható, tíztől 150 hektárig pedig hektáronként negyven euró. Juhász Anikó szerint ez a jogcím elsősorban a kisebb gazdaságokat segíti majd, a teljes keret 340 milliárd forintot tesz ki.

– A fiatal gazdák jól járnak az új programmal, az egyes pillér forrásainak 1,4 százalékát költjük el a fiatal termelők területalapú támogatására. Ez jóval meghaladja a korábbi ciklus keretét – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Juhász Anikó jelezte: a különböző támogatási jogcímek kidolgozása folyamatban van, az eljárásrendre vonatkozó törvényjavaslatról pedig hamarosan dönthet az Országgyűlés.

Több támogatás jut gazdaságfejlesztésre

A kettes pillérrel, vagyis a vidékfejlesztési forrásokkal kapcsolatban elmondta: a zöldcélok a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kaptak a programban, a kormányzat elvárásainak eleget téve pedig a gazdaságfejlesztés lesz a középpontban.

Ez utóbbi célra mintegy 1500 milliárd forintot különített el a tárca, a következő időszakban pedig összesen 21 pályázat jelenik majd meg ezen a területen. Új elemként jelennek meg a generációváltást segítő felhívások, valamint a díszkertészek is számíthatnak egy, az ágazatnak célzott pályázat meghirdetésére.

Az úgynevezett zöldintézkedésekre mintegy ezermilliárd forint fordítható a következő években. A tervek szerint ezen a területen összesen 22 pályázat jelenik majd meg, számos erdészeti, állatjóléti, valamint környezet- és klímavédelmi felhívás készül. A klasszikus értelemben vett vidékfejlesztést 285 milliárd forint szolgálja, összesen 17 intézkedéssel.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés