Agrárpénzek

Piac

Az állam is támogatja egy biztosítás díját, és most kell róla dönteni

Az államkincstárnál már benyújtható a kérelem az idei növénybiztosítási díjtámogatásra. Az előző évekhez hasonlóan a gazdálkodók most is háromféle konstrukció közül választhatnak. A részletekről Lambert Gábort, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

Létrehozva:

|

A hazai gazdálkodóknak június 9-ig van lehetőségük egységes kérelem beadásra a Magyar Államkincstár online felültén, hogy az idei évre agrárbiztosítási díjtámogatásban részesüljenek, írja az Infostart. Lambert Gábor szerint ez pillanatnyilag messze a legnépszerűbb növénybiztosítási fajta, hiszen a termelők arra számíthatnak, hogy a befizetett biztosításuk díjnak akár 70 százalékát is visszakaphatják utólagosan.

Ahhoz, hogy egy gazdálkodó kártérítésben részesüljön a kárenyhítési alapból, mindenképp szükséges, hogy valamilyen formában biztosítást kössön – emlékeztetett a Mabisz kommunikációs vezetője –, úgyhogy nem véletlen, hogy az összes megkötött növénybiztosításnak most már a 93 százaléka ebből a díjtámogatott növénybiztosítási formából adódik össze.

Fotó: Getty Images

Az előző évekhez hasonlóan – a biztosított növénykultúrától, illetve a káreseményektől függően – most is háromféle konstrukció közül választhatnak a termelők. A szakember elmondása szerint ezek közül a legnépszerűbb az „A” típusú úgynevezett csomagbiztosítás, aminek keretében nyolc meghatározott kárnem mindegyikére együttesen köthető biztosítás a hazánkban legnagyobb területen termesztett szántóföldi növénykultúrákra, valamint ültetvényekre.

A lehetőség népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy míg 2012-ben az összes díjállomány körülbelül 1,5 milliárd forint volt, addig tavaly már meghaladta a 30 milliárd forintot, ezzel párhuzamosan pedig a támogatások keretösszeg is jelentősen megnövekedett, elérve múlt évben szakaszonként a 14,3 milliárd forintot. Emellett – ahogy már fentebb is említettük – a gazdák utólagosan visszakaphatják a megkötött díjtámogatott mezőgazdasági növénybiztosítások tetemes részét. Ha az igények meghaladnák a keretet, a 70 százalékos maximális szint arányosan csökken – tette hozzá Lambert Gábor.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook