Agrárpénzek

Piac

3 milliárd az EU-tól, 3 milliárd a költségvetésből a tejpiaci válság kezelésére

Az Európai Unió hétfőn döntött az újabb tejágazatot célzó csomagról, amelynek Magyarország kapta a 2,7 százalékát, ami mintegy 3 milliárd forintnak fel meg. A 3 milliárd forint értékű uniós támogatáshoz a kormány a költségvetésből ad még 3 milliárd forintot.

Létrehozva:

|

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán kiemelte: a 2,7 százalékos támogatás révén a magyar tejtermelő ágazat az európai uniós 1,1 százalékos súlyán felül tudott részesedni a csomagból.

A bejelentett 350 milliós támogatási keretből 9,5 millió euróhoz, mintegy 3 milliárd forinthoz juthat Magyarország – tájékoztatott az államtitkár, hozzátéve, hogy az előző évhez képest a tagállamok közül mindössze négyben – a balti országok és Magyarország esetében – nő a támogatás összege. Reményét fejezte ki, hogy a hétfőn bejelentett támogatásból már a jövő év elején részesülhetnek a magyar gazdák.

A 3 milliárd forint értékű uniós támogatáshoz a kormány a költségvetésből ad még 3 milliárd forintot, így a magyar tejtermelőket 6 milliárd forint segíti a piaci válság leküzdésében.

Az 500 millió euró értékű uniós csomag két részből áll, az egyik 150 millió eurót, a másik pedig 350 millió eurót tartalmaz. Az elsőnél a gazdák az önkéntes termeléscsökkentéshez tudják majd lehívni a szükséges összegeket.

Magyarország azonban nem ebbe az irányba mozdult el, hanem a termelés szinten tartását célozta meg, hiszen az ország számára az állattenyésztés stratégiai kérdés. Czerván György úgy fogalmazott: a kereslet és kínálat egyensúlya felborult a tejágazatban, ez okozza a jelenlegi problémát, de már vannak biztató jelek. Például, hogy Kínában ismét megindult a tejtermékek importja, ez pedig kedvezően hathat majd a felvásárlási árakra is.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook