Agrárpénzek

Piac

2 milliárdos keretösszeg a zártkertek rendbetételére – a hónap végéig pályázhatnak!

A pályázat lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak a tulajdonviszonyok tisztázására, az alapinfrastruktúra kialakítására, a meglévő utak fejlesztésére, a vízrendezésre, a zártkertek mezőgazdasági funkciójának fejlesztésére.

Létrehozva:

|

Önkormányzatok és önkormányzati konzorciumok kétmilliárd forintos keretösszegre pályázhatnak január 31-ig a területükön lévő zártkertek fejlesztésére, az elhanyagolt területek rendbetételére – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára szerdán Debrecenben, a Hálózatban együtt a vidéki települések fejlesztéséért című szakmai konferencián.

Szakáli István Loránd emlékeztetett rá, hogy a kormány 2017-ben elfogadta az Önálló Zártkerti Programról (ÖZP) szóló határozatot, amelynek értelmében 2018-tól évi kétmilliárdos keretösszegre lehet pályázni a zártkertek rendbetételére.

Az FM 2014-ben elvégzett felmérése szerint az országban 200 ezer hektár zártkerti terület van, ami 1 millió 150 ezer földrészletet, apró, nadrágszíj-parcellát jelent.

A zömében az 1960-as, 1970-es években a települések külterületi részein kiosztott parcellák nagy része elhanyagolt, parlagon hagyott terület, sok esetben még a tulajdonosuk sem azonosítható.

Szakáli István Loránd elmondta azt is, hogy a kétmilliárdos évi keretösszeg kizárólag nemzeti forrás, a támogatási intenzitás 100 százalék, s a nyertesek a 10 millió forint maximálisan pályázható összeg 75 százalékát előlegben felvehetik.

A január 31-ig pályázható források iránt nagy az érdeklődés:

eddig 656 pályázati dokumentum kitöltését kezdték meg az önkormányzatok

– jelezte a helyettes államtitkár megemlítve, hogy az elmúlt három évben kísérleti mintaprogram keretében 770 millió forintot biztosítottak önkormányzatoknak ilyen célokra.

A kísérleti programban Hajdú-Bihar megyében 78 millió forint felhasználásával 7-8 hektár zártkerti terület újult meg.

A helyettes államtitkár az MTI kérdésére elmondta, eddig mintegy negyven pályázatot véglegesítettek, de az elektronikus beadandó felületen már közel hétszáz pályázó nyitotta meg a dokumentumokat.

– Azt várjuk, hogy az igények száma meg fogja közelíteni a nyolcszáz-kilencszázat, ebből pedig kétszáz nyerhet el egyenként legfeljebb 10 millió forintot – közölte Szakáli István Loránd, hozzátéve, a kormány döntése szerint jövőre is lesz pályázat.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook