Agrárpénzek

Piac

120 milliárd forint tejtermelői támogatásról döntenek

Az agrárminiszterek keddi tanácsülésén Magyarország arra törekszik, hogy a lehető legtöbb uniós támogatást kapják meg a magyar tejtermelők.

Létrehozva:

|

Czerván György emlékeztetett: az uniós agrárminiszterek kedden döntenek mintegy 400 millió euró  120 milliárd forint –  rendkívüli támogatás elosztásáról az EU tejtermelőinek. Hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy a támogatásból a termelésarányos 1 százalék felett részesüljenek a magyar gazdák.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a tejpiaci válságra való tekintettel, amelynek hatására a tej felvásárlási ára literenként 110-115 forintról mára literenként 70-75 forintra csökkent, Magyarországon már hoztak intézkedéseket az ágazat támogatására. A tavalyi 29 milliárd forintos éves támogatási keretet 49 milliárd forintra emelték.

Emellett a fel nem használt krízisalapból is jut a gazdáknak pénz. Ugyancsak segítséget jelent a tejtermelőknek, hogy a támogatási előleget már október közepén elkezdik fizetni, és nem 50, hanem 70 százalékos arányban – tette hozzá.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a tejtermelők mellett a sertéságazat rendkívüli támogatásáról is tanácskoznak kedden az agrárminiszterek. Mintegy 100 millió euróra – 30 milliárd forintra – számíthatnak az uniós sertéstenyésztők – mondta.

 

mti
 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook