Élelmiszergazdaság

Coop Rally – Mecsek Füszért Zrt.

Létrehozva:

|

 

A társaság 100%-ban magyar tulajdonú, a Coop csoport tagjaként elkötelezett abban, hogy -a nagyvárosok mellett – a vidéki kistelepülések ellátását is biztosítsa napi élelmiszer és vegyi áru termékekkel.

A cégtörténet főbb állomásai:

  • 1949-ben megalakul a Fűszerértékesítő Nemzeti Vállalat pécsi fiókjaként,
  • a rendszerváltozásig több névváltozás, átalakulás mellett folyamatos szereplője a kereskedelmi életnek,
  • 1991-ben létrejön a Mecsek Füszért Rt.,
  • 1994-ben megtörténik a privatizáció, a tulajdonosok a Dél-Dunántúli Áfészek és a cég dolgozói,
  • 1995-ben magalakul a Coop csoport, melynek a Mecsek Füszért egyik alapítója,
  • 2007-ben a Nyírzem Zrt. lesz a társaság tulajdonosa.

Forrás: Mecsek Füszért

A cég négy üzletággal rendelkezik:

  • kiskereskedelem
  • C+C
  • szárazáru logisztika
  • frissáru logisztika

A Mecsek Füszért stratégiája a növekedés, az akvizíciók és a képződött eredmény folyamatos visszaforgatása. Mindezek eredményeképpen a kereskedelmi árbevétel az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt.

Forrás: Mecsek Füszért

A folyamatos növekedés mellett a cég kereskedelmi jellege is megváltozott, hiszen a társaság fő tevékenysége 2012-ig a nagykereskedelem volt, azóta viszont a kiskereskedelem vált a dominánssá. 2022-ben a forgalom 59%-át a kiskereskedelem adta.

 

Forrás: Mecsek Füszért

2022 év végén a Mecsek Füszért 258 coop üzletet üzemeltetett, ami 2012. évhez képest 60%-kal több.

 

Forrás: Mecsek Füszért

A folyamatos akvizíciók, bolt átvételek a létszám növekedésében is megmutatkoznak.

 

Forrás: Mecsek Füszért

A dolgozók több, mint ¼-e részmunkaidőben foglalkoztatott, elsősorban a kiskereskedelemben és a C+C áruházakban jellemző ez a forma.

Jellemző még a munkaerő közvetítőkön keresztül történő kölcsönzött munkaerő alkalmazása, főleg a balatoni szezonboltok esetében kell ilyen módon megnövelni a létszámot a felerősödő forgalom miatt.

A társaság nagy hangsúlyt fektet a folyamatos beruházásokra, amik érintik a megnövekedett kiskereskedelmi hálózatot és a nagykereskedelmi logisztikát is. 2022.-ben az aktivált beruházások összege meghaladta az 1,1 mrd Ft-ot.

Forrás: Mecsek Füszért

A társaság legújabb beruházása Veszprémben zajlott, ahol a széttagolt és korszerűtlen telephelyen a mai kornak megfelelő logisztikai központ készült el 2023-ra. A fejlesztés teljes költsége 3.450 millió Ft volt, amiből 765 millió Ft-ot -sikeres pályázatot követően – vissza nem térítendő állami támogatás keretében kapott a Mecsek Füszért.

A raktár hasznos alapterülete 8521 m2, az új épület átlagos belmagasság a raktározási területen 12,5 m lett, az állványrendszer magassága 9,5 méter, a napi 8000 raklap tárolása pedig 12 000 db-ra bővült.

Az energiahatékonyság javítása érdekében a tetőfelületen napelemek kerültek elhelyezésre, ennek köszönhetően  az épület teljes energiaszükségletének negyedét megújuló energia biztosítja. A fejlett technológiának köszönhetően egyszerűbb megoldásokkal, gyorsabban hatékonyabban végezhetők el a logisztika napi feladatai.  

agrotrend.hu/Mecsek Füszért

 

Hirdetés

Fókuszban

Facebook