Élelmiszergazdaság

Coop Rally – POLUS Sütő Kft

Létrehozva:

|

 

A POLUS Sütő Kft. Sütőüzeme 1952-ben eredetileg is kenyérgyárnak épült üzemben működik Ajkán. A központi épület eredeti formájában áll, azonban főleg az elmúlt 5 évben jelentős mértékű technológiai, infrastrukturális és energetikai változáson ment keresztül.

A fejlesztések főként az alábbi területeket érintették:

  1. Termelőberendezéseinek cseréje, korszerű hatékony gépek beüzemelése. Újak lettek a kemencék, dagasztógépek, gépsorok. Előtérbe került a részleges és teljes automatizálás.
  2. Az üzem energiarendszerének korszerűsítése. Az épület 450m2 tetőfelületen napelemekkel lett felszerelve ezzel csökkentve a villamosenergia felhasználást. Az új sütőberendezések jelentősen energiatakarékosabb egyben hatékonyabb működést biztosítanak, nem beszélve a fűtési és hálózati melegvízrendszer teljes korszerűsítéséről. Támogatva ezzel a környezetvédelmet is.
  3. Az egyik jelentősebb beruházás a teljes lisztrendszer cseréje volt. Az új 4 db 25 tonnás siló beüzemelése jelentette a fő alapanyag, a liszt korszerű tárolását és a termeléshez szükséges biztonsági tartalék meglétét.
  4. Technológia korszerűsítése, a munkafolyamatok átszervezése jelentette a hatékonyság növelését.
  5. Az országban szinte egyedileg de saját keverőüzemet létesítettünk ezzel csökkentve a sütőipari keverékek beszerzésének költségét. Emellett egyedi saját receptből készített magas minőségű keverékeket tudunk előállítani a további termékgyártás részére.
  6. Cégünk immáron több mint 5 éve IFS Food minőségbiztosítási rendszerrel dolgozik, melyet évente külső tanúsító cég auditál. Ez magas fokon biztosítja a termékek és alapanyagainak biztonságát a termőföldtől a fogyasztóig.

 

A fenti beruházások végrehajtásával a POLUS Sütő Kft. sütőüzeme 2023-ra a magyarországi sütőipari ágazat egyik korszerű és versenyképes üzemévé vált.

 

Fotó: POLUS Sütő

A rendszerváltáskor az üzem a POLUS COOP Zrt. tulajdonába került, majd 2022. január 1-jén vásárolta meg a Lipóti cégcsoport.

Ezzel az akvizícióval bekerült a tradicionális, Magyarországon kiemelkedő szerepet betöltő „Lipóti család”-ba.

 

Stratégia, célkitűzések

– A Lipóti cégcsoport adta üzleti előnyök mind magasabb fokú kihasználása

– Együttműködés a Lipóti cégcsoport tagjaival

– Az üzem működésének korszerűsítése, a hatékonyság fokozása

– A cég nyereséges működtetése, piaci pozíciók megtartása, erősítése

A fenti célkitűzések megvalósításához a műszaki felszereltség és a szakembergárda rendelkezésre áll. Azonban aprólékos munkával kell átvilágítani a munkafolyamatokat és a termékszerkezetet.

Fotó: POLUS Sütő

Az üzem jelenleg több mint 100 féle terméket gyárt az alábbi termékcsoportokban:

– Búzakenyerek

– Rozs és rozsos kenyerek

– Egyéb kenyér jellegű termékek (zsemle, kifli, finom édesáru, pogácsák)

– Leveles tésztából készült termékek – Kalácsfélék

– Egyéb péksütemények

– Tartós, szeletelt kenyerek

 

A termékszerkezet korszerűsítésében és megújításában nagy szerepet játszik a Lipóti tradicionális termékcsalád. Tervek szerint ebből is forgalmazásra kerülnek a piacon kiemelten jól teljesítő termékek.

Másik fontos feladat a logisztika átszervezése a gépjárműpark cseréje. Jelenleg 15 túrajáttal kerül kiszállításra a vevők részére a megrendelt termékkör Közép- és Nyugat Dunántúl településeire.

Már az idei éven lezajlott egy logisztikai racionalizálás a Lipóti Cégcsoport tagjaival. Viszont a logisztika területén mindig vannak új megoldandó problémák.

Fotó: POLUS Sütő

A gépkocsipark vonatkozásában új elem a bérautók alkalmazása, ezzel biztosítva, hogy a termékek megfelelő higiéniai feltételek között és pontos időben jussanak el a vásárlókhoz.

Mindezek megvalósítása lehetővé teszi a vevők korszerű kiszolgálását, megtartását. A POLUS Sütő Kft. értékesítésében kiemelkedő helyet foglal el a COOP hálózat.

 

A működési területen az alábbi COOP tagoknak történik szállítás:

– Mecsek Fűszért Zrt.

– Hétforrás Zrt.

– CO-OP Star Zrt.

– Zirc COOP Zrt.

– Cell COOP Kft.

 

A teljes árbevételből jelenleg a legnagyobb rész a Mecsek Fűszért Zrt.-vel realizálódik. A COOP hálózaton kívül történik értékesítés az alábbi szegmensekben:

– ALDI – Közétkeztetés

– Honvédség

– Szállodák

– Magánvállalkozások

Hiszünk abban, hogy az elmúlt 71 év hagyományait ötvözve a jövő lehetőségeivel a cég tovább halad a siker útján.

agrotrend.hu/POLUS Sütő

 

Hirdetés

Fókuszban

Facebook