Innováció

Rendezvények

Bióban a jövő?

Ágazati szakértők szerint a magyar gazdaság jövője a GMO-mentes termesztésben és a biogazdálkodás növelésében keresendő, ehhez hamarosan megfelelő támogatások is rendelkezésre állnak majd.

Létrehozva:

|

Magyarországon egy évtizede csak csekély mértékben – pár százalékkal – nőtt a biogazdálkodásba bevont területek aránya, míg Ausztriában ugyanennyi idő alatt megduplázódott. Aki idehaza ezzel a szemlélettel termel, az egyelőre jobbára még a külföldi piacot célozza meg, mert a magas hozzáadott értékű terméket a külföldi felvevő piac elismeri és keresi.

Ágazati szakértők szerint mindenesetre a magyar gazdaság jövője a GMO-mentes termesztésben és a biogazdálkodás növelésében keresendő, és ehhez hamarosan megfelelő támogatások is rendelkezésre állnak majd. A bio drágább ugyan, de az egészséget csak a tiszta élelmiszerrel lehet védeni – érvelnek a szakemberek.

A jövő elképzelhetetlen versenyképes termékek nélkül – mondta a Hajnal-tájnak a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója. A cég, amely most még elsősorban a tejtermelésre épít, igyekszik is több lábon állni, ezért fordult a biotermékek felé. Az élelmiszer minőségére nagyon érzékeny vásárlói csoportokat célozza meg, elsősorban a kismamákat, aki a gyermeküknek veszik a bioterméket, meg azokat, akik valamilyen betegség után fordultak a bió felé, de a kör szélesedhet.

Szajkó Lóránt tapasztalatai szerint egyáltalán nem nehéz eladni a biotermékeket, sőt, biotejre is van kereslet, bármennyit el tudnának adni belőle, ezért is döntöttek úgy, hogy egyik tehenészeti telepüket biotermelésre állítják át.

hirado.hu

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook